Politie logo
CONTACTEER DE POLITIE

Bescherm jezelf

Hoe kan je phishing herkennen? Wees steeds op je hoede voor volgende signalen.

Schrijffouten

Ontvang je een e-mail vol schrijffouten, bijvoorbeeld van je bank? Dan is de kans heel groot dat het om een valse mail gaat.

Check afzender

Een mail van AIXA, Arggenta, IING Klantenservice, INIG of Crrelan komt niet van je bank. Je kan de echte afzender ontdekken door met je cursor over het mailadres van de afzender te glijden. Als dat adres bestaat uit een samenraapsel van letters en cijfers, gaat het om een valse afzender.

Check links

Klik nooit zomaar blindelings een link aan. Vooraleer je erop klikt, kan je checken waar de link naar verwijst door met je cursor over de link te glijden. Let erop dat je de link niet aanklikt.

Banken mailen niet

Banken sturen zelden of nooit communicatie via e-mail. Belangrijke communicatie verloopt steeds discreet en per brief. Wil je zeker zijn? Bel dan even naar je bank om te checken of de mail écht is. Het is ook belangrijk om phishing te melden aan je bank. Op de websites van banken vind je voorbeelden van circulerende phishingmails.

Wees alert

Heb je niets online besteld? Dan klopt er iets niet als je een pakje ontvangt of wanneer je de melding krijgt dat je verzendkosten moet betalen. Heb je niet deelgenomen aan een wedstrijd? Dan is de kans nihil dat je iets hebt gewonnen. 

Kopen of verkopen via internet

Verkoop je iets op internet? Laat de koper dan steeds zelf naar je toe komen. Je ontvangt het geld ter plaatse (spreek desnoods vooraf af dat je enkel cash wil), je komt in contact met een 'bestaande' persoon en achteraf kan er nooit gezegd worden dat er schade was van voor of tijdens het transport. Wil je niet dat er mensen aan je deur staan? Spreek dan af ergens in de buurt. 

Kijk ook eens naar het profiel van de koper (en als je koopt, dat van de verkoper). Heeft hij of zij zelf voorwerpen te koop, lijken die legitiem, is het profiel niet te nieuw (1-dagsprofiel). Ook dit kan wijzen op minder goede bedoelingen.

Laat je niet vangen door mensen die je meer willen betalen dan de vraagprijs. Iedereen wil een eerlijke maar vooral goedkope prijs.

Tot slot: wees niet te goedgelovig. Dingen die te mooi of echt een koopje lijken, zijn het meestal net niet. Goedkope voorwerpen kunnen vals, gestolen of beschadigd zijn. Vraag hier eventueel specifiek naar. Een opvallend goedkope iPhone heeft waarschijnlijk schade of een dubieuze eigenaar. Het smoesje “ik heb net een nieuwe en moet van deze af” is zo oud als de straat. Iedere verkoper wil zo veel mogelijk verdienen. Vraag achter het originele aankoopbewijs als je echt zeker wil zijn. Soms zegt de reactie hierop al genoeg.

Op de website Safe on web vind je een heleboel tips om jezelf te beschermen tegen internetcriminaliteit. Je kan er, aan de hand van enkele tests, ook nagaan hoe veilig jouw online gedrag is.