Internetcriminaliteit
Internetcriminaliteit of cybercrime is criminaliteit met informatica als middel en doelwit. Criminelen proberen jou op te lichten via je smartphone, tablet, bankkaart of computer.
Oplichters zijn van alle tijden, maar ze worden steeds inventiever. Ze misleiden je met fake webshops, sturen je berichtjes in naam van een vriend(in) of doen zich voor als een bank of overheidsdienst om je in de val te lokken. Ze gebruiken niet enkel e-mail maar ook WhatsApp, sms, Facebook, Messenger ... En ook ‘klassiekers’ zoals valse incassobureaus blijven veel slachtoffers maken. Laat je niet beetnemen en zorg dat je fraude herkent.
Herken online oplichting
Hoe kan je online oplichting herkennen? De belangrijkste tip: gebruik je gezond verstand. Voelt iets verdacht aan of te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. Wees steeds op je hoede voor volgende signalen.
Bescherm jezelf
Tips om je huis te beveiligen tegen inbrekers kennen de meeste mensen wel. Toch zijn er ook heel wat maatregelen om jezelf te beveiligen tegen internetcriminaliteit. Vaak gaat het zelfs om heel eenvoudige ingrepen.
Doe aangifte
We willen je helpen je nadeel te recupereren. Doe een aangifte en bezorg ons zoveel mogelijk bewijsmateriaal zonder daar iets aan te veranderen. Met dit bewijsmateriaal proberen wij de daders te vatten.
Actuele risico's
Alle info over in omloop zijnde valse berichten vind je op Safeonweb, het nationale centrum voor cyberveiligheid in België. Safeonweb heeft ook een app die je waarschuwt voor cyberdreigingen en online oplichting.
Soorten
Internetcriminaliteit bestaat in vele vormen. In het overzicht hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende vormen van cybercrime.
Sensibilisering
Politiezone Antwerpen verspreidt eigen preventieboodschappen rond internetcriminaliteit en zet mee zijn schouders onder initiatieven van externe partners.
Podcast
Het eerste grote succes van het in 2020 opgerichte team internetcriminaliteit van de lokale recherche werd vastgelegd in een podcast. Je hoort de speurders aan het werk tijdens een versterkte huiszoeking.