Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Online oplichter bij de lurven gevat

7 februari 2024

De dienst internetcriminaliteit kon een verdachte vatten van phishing. De man (20) zit in de cel.

In 2022 startte de dienst internetcriminaliteit een onderzoek op naar aanleiding van een aangifte door ITSME en EFFORTEL. Twee bedrijven die online aan online dienstverlening doen en wiens product misbruikt werd om mensen online op te lichten. 

Er was sprake van smishing, waarbij via sms een malafide link werd verstuurd en mensen richting een website werden gelokt waar inloggegevens, pincodes of toegang tot een bankrekening afhandig werd gemaakt. Slachtoffers verloren soms duizenden euro’s aan de oplichting en het vertrouwen in de vervalste diensten wordt ondermijnd. 

Door een vlotte informatie-uitwisseling met de betrokken bedrijven kon de lokale recherche de herkomst van de verdachte sms’en achterhalen. Uiteindelijk kon de verdachte geïdentificeerd en gelokaliseerd worden in de De Bosschaertstraat op het Kiel. 

Begin februari werd een huiszoeking uitgevoerd en werd de verdachte gearresteerd. Ter plaatse werd een grote hoeveelheid luxe-kledij aangetroffen die vermoedelijk aangekocht werd met het buitgemaakte geld van de slachtoffers. De verdachte probeerde nog bewijsmateriaal te verstoppen door dit via het dakraam in de dakgoot te werpen, maar dit kon met behulp van de brandweer gerecupereerd worden. 

De man (20) werd aangehouden door de onderzoeksrechter in Mechelen en verblijft sindsdien in de gevangenis van Mechelen. Het onderzoek gaat onverminderd verder, onder meer om nieuwe slachtoffers van de man te identificeren. Voorlopig konden minstens 5 slachtoffers gekoppeld worden aan de berichten van de verdachte.

phishing