Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
  • Home
  • Nieuws
  • Verdachte opgepakt in onderzoek naar bankhelpdeskfraude

Verdachte opgepakt in onderzoek naar bankhelpdeskfraude

19 februari 2024

In een onderzoek naar feiten van bankhelpdeskfraude heeft de lokale recherche, team internetcriminaliteit, tijdens een huiszoeking een man opgepakt. De verdachte was een zogenaamde casher: aan een automaat haalde hij hoge geldsommen af die zijn kompanen het slachtoffer afhandig hadden gemaakt door zich voor te doen als bankmedewerkers.

Het 93-jarig slachtoffer uit Wilrijk werd opgebeld door een valse bankmedewerker, die beweerde dat er iets mis was met zijn bankrekening. Een malafide bankmedewerkster bezocht het slachtoffer thuis, waar ze handelingen op zijn computer uitvoerde en zo geld overschreef naar rekeningen van geldezels. Dat zijn mensen die in ruil voor geld hun bankrekening ter beschikking stellen van criminelen die zo geld witwassen. Bij het verlaten van het appartement werden ook de bankkaarten van het slachtoffer gestolen.

Cashers

Na deze gebeurtenis werden er verschillende aankopen en geldopnames gedaan met de gestolen bankkaarten. De daadwerkelijke transacties werden door andere verdachte(n) verricht, de zogenaamde cashers. Een van deze cashers kon met behulp van diverse camerabeelden ge√Įdentificeerd worden, ook al maskeerde hij zijn gezicht om herkenning te bemoeilijken.

Extra feiten

Begin februari werd een positieve huiszoeking uitgevoerd en werd de verdachte gearresteerd. Ter plaatse werden de kledingstukken gedragen tijdens de geldopnames, bankkaarten en bankkaartlezers aangetroffen. De verdachte werd onder voorwaarden vrijgelaten. Het onderzoek gaat onverminderd verder, onder meer om na te kijken of er nog extra feiten aan deze verdachte gekoppeld kunnen worden.