Politie logo
CONTACTEER DE POLITIE

Haatmisdrijf

Ben je slachtoffer geworden van een misdrijf omwille van je huidskleur, geslacht, seksuele geaardheid of geloof? Dan kan dat een haatmisdrijf zijn en kunnen de daders strenger bestraft worden. Het is belangrijk om dit te melden zodat er een proces-verbaal kan worden opgesteld.

 

Heb je dringend politiehulp nodig en wil je meteen een politiepatrouille ter plaatse? Bel dan het noodnummer 101. Is er minder spoed bij? Surf dan naar het e-loket en kies het onderwerp dat op jouw situatie van toepassing is. Je leest meteen op welke manier Politie Antwerpen jou van dienst kan zijn.

Meld het

Vermeld bij je aangifte dat het gaat om een haatmisdrijf. Bij Politiezone Antwerpen kan elke politieambtenaar een proces-verbaal van een haatmisdrijf opstellen. Geef zoveel mogelijk gedetailleerde informatie mee:

  • Wat is er precies gebeurd?
  • Waar en wanneer?
  • Wat werd er gezegd?
  • Herinner je je nog de juiste bewoordingen?
  • Zijn er getuigen?

Benadeelde persoon

Bij lichamelijke of psychische letsels, kun je ook een medisch attest laten opmaken bij een dokter. Vraag altijd een kopie van het proces-verbaal en geef je op als benadeelde persoon. Het zorgt ervoor dat je op de hoogte gehouden wordt van de eindbeslissing.

Ook bij Unia kun je een melding doen van een haatmisdrijf. Zij informeren en begeleiden slachtoffers en hun familie.

Dringende politiehulp:101

of

of

Opgelet!

Je wil een afspraak maken in Handelstraat. Voor 'haatmisdrijf' kan je geen afspraak maken. Kies een andere optie.