Slachtoffer van sextortion: wat kan je zelf doen?
Er bestaan mogelijkheden om intieme beelden die zonder jouw toestemming op het internet staan offline te (laten) halen. Hoe dat moet, staat per platform uitgelegd op Helpwanted, een Nederlandse website voor wie hulp zoekt bij online grensoverschrijdend gedrag.
Via de techniek van hashing kan je intieme beelden van jezelf laten vergrendelen op het moment dat ze nog niet online staan. Wie daarna nog probeert de beelden op Facebook of Instagram te zetten, zal merken dat ze worden tegengehouden. Je leest er meer over via de knop.
Gratis advies en ondersteuning
Minderjarige slachtoffers kunnen 24/7 terecht bij Child Focus via 116000@childfocus.org of op het gratis nummer 116000.
Meerderjarige slachtoffers kunnen contact opnemen met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen via gelijkheid.manvrouw@igvm.belgie.be, op het gratis nummer 0800 12800 of via het contactformulier op de website. Het Instituut heeft een goede samenwerking met verschillende socialemediaplatformen. Als gevolg hiervan worden verwijderingsaanvragen van het Instituut prioritair en snel behandeld.
Een gouden raad: wees snel. Eenmaal beelden wijdverspreid zijn op het internet, is het erg moeilijk om de verspreiding tegen te gaan. Grijp dus meteen in wanneer je intieme beelden van jou ziet opduiken.