Politie logo
CONTACTEER DE POLITIE

Soorten

Internetcriminaliteit bestaat in vele vormen. In het overzicht hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende vormen van cybercrime.

Phishing

Je ontving een valse e-mail of een bericht waarin je werd gevraagd om je logingegevens te controleren. Hierna heb je je persoonlijke gegevens ingevuld en mogelijk een financieel nadeel geleden.

Fraude bij online kopen

Je hebt online iets gekocht of verkocht, maar het bleek om oplichting te gaan.

Whatsappfraude

De oplichter doet zich via WhatsApp op een zeer overtuigende manier, voor als een familielid of een goede vriend. Hij stuurt vanuit een onbekend nummer, want zijn gsm-toestel is stuk. Tijdens een chat overtuigt hij het slachtoffer om geld over te schrijven.​​​​

Sextortion/sexting

Dit is een ander woord voor seksuele afpersing. Slachtoffers worden via sociale media overtuigd om intieme beelden van zichzelf door te sturen. Daarna dreigen de afpersers de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet met geld of meer foto's en filmpjes over de brug komt.​​​​

Vriendschapsfraude

Een geliefde of vriend die je via het internet hebt leren kennen, blijkt niet te bestaan en heeft je opgelicht.

Oplichting met internet

​​​​​​​Oplichting met internet is een vorm van bedrog waarbij de dader het slachtoffer geld, waardevolle goederen of gegevens ontfutselt.

Whaling

Whaling is een techniek waarbij een frauduleuze e-mail wordt verzonden naar personen met een hoge functie binnen een bedrijf met als doel gevoelige of financiële data te bemachtigen.

Ransomware

Iemand heeft bestanden op je computer, tablet of smartphone vergrendeld of versleuteld waardoor ze ontoegankelijk zijn geworden. Er wordt geld gevraagd om weer toegang te krijgen tot de bestanden.

Hacking

Iemand heeft zonder toestemming ingebroken in je informaticasysteem.

Informaticasabotage

Een opzettelijke actie met als doel het informaticasysteem en/of gegevens te beschadigen.​​​​​

Valsheid in informatica

​​​​​​​Het wijzigen, wissen of invoeren van data in een computersysteem met het oogmerk om te schaden. Het opzet is vaak om oplichting mogelijk te maken. Bijvoorbeeld het overnemen van een 2dehands-account om in naam van deze persoon berichten te versturen.