Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Sensibilisering

Politiezone Antwerpen verspreidt eigen preventieboodschappen rond internetcriminaliteit en zet mee zijn schouders onder initiatieven van externe partners.

Begin 2022 verdeelde PZA broodzakken met tips tegen internetcriminaliteit bij 200 Antwerpse bakkers. Een broodzak ligt in heel veel gezinnen elke ochtend voor minstens een halfuur zichtbaar – binnen leesafstand – op tafel. Zo konden we de Antwerpenaar op een laagdrempelige manier bereiken. Ook die doelgroepen die minder mee zijn met digitalisering of sociale media.

Begin 2021 organiseerde PZA een preventiecampagne met filmpjes op sociale media onder de noemer 'Laat je niet online oplichten'. Het eerste filmpje ging over phishing. Het tweede over whatsappfraude.

Febelfin

In samenwerking met Febelfin organiseert Politie Antwerpen al twee jaar na elkaar een campagne gericht op jongeren omtrent het fenomeen van de money mules. Geldezels stellen in ruil voor geld hun bankrekening ter beschikking van criminelen die zo geld witwassen. Vaak gaat het om geld dat buit gemaakt werd door phishing.

In 2021 maakte Febelfin sensibiliseringsmateriaal voor jongeren en hun omgeving om zo fraude met geldezels tegen te gaan. De brochures worden verspreid in samenwerking in scholennetwerken en in de jeugdwerksector. Het educatief lespakket wordt aangeboden op ED TV, een platform voor jongeren en leerkrachten dat met behulp van video's moeilijke onderwerpen bespreekbaar maakt. In 2020 resulteerde dat in een filmpje en affiches rond de slogan 'Laat je niet verleiden om een geldezel te zijn. Snel geld verdienen is een illusie.'