Sensibilisering | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

SensibiliseringPrintvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Politiezone Antwerpen voert haar inspanningen op in de strijd tegen cybercrime. Repressie en preventie gaan hierbij hand in hand. De politiezone verspreidt eigen preventieboodschappen en zet mee zijn schouders onder intiatieven van externe partners.

Eigen initiatieven

Begin 2021 organiseerde PZA een preventiecampagne op sociale media rond de thema's phishing en whatsappfraude.

  

Febelfin

Voor het tweede jaar op rij organiseert Febelfin, in samenwerking met Politie Antwerpen, tijdens de maand december een campagne gericht op jongeren omtrent het fenomeen van de money mules. De geldezels stellen in ruil voor geld hun bankrekening ter beschikking van criminelen die zo geld witwassen. Vaak gaat het om geld dat buit gemaakt werd door phishing en andere praktijken van oplichting. Hoewel de rol van de geldezels aanvankelijk onschuldig lijkt, komen ze in aanmerking voor zware gerechtelijke straffen, fiscale boetes en het terugbetalen van eventuele slachtoffers.

In 2020 resulteerde dat in een filmpje en affiches rond de slogan 'Laat je niet verleiden om een geldezel te zijn. Snel geld verdienen is een illusie.' In 2021 maakte Febelfin sensibiliseringsmateriaal voor jongeren en hun omgeving om zo fraude met geldezels tegen te gaan. De brochures worden verspreid in samenwerking in scholennetwerken en in de jeugdwerksector. Het educatief lespakket wordt aangeboden op ED TV, een platform voor jongeren en leerkrachten dat met behulp van video's moeilijke onderwerpen bespreekbaar maakt.