Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Mastergebouw

In 2023 verhuisde PZA naar een nieuw mastergebouw aan Post X in Berchem. Het complex bevindt zich op de hoek van de Borsbeeksebrug met de Binnensingel, een goed bereikbare uitvalsbasis voor de hele stad.

Mastergebouw zijaanzicht

Meer dan 2 200 medewerkers van Politie Antwerpen verhuisden vanuit verschillende locaties (Oudaan, Noorderlaan, Digipolis, Lange Gasthuisstraat, Maréestraat en Kievitplein) naar het mastergebouw. De verhuisoperatie ging van start in mei 2023 en nam meer dan een half jaar in beslag.

Gebouw

Het mastergebouw meet in bebouwde oppervlakte 84 000 vierkante meter. Ter vergelijking: dat is meer dan de oppervlakte van het Koning Boudewijnstadion en evenveel als twaalf voetbalvelden of vierhonderd padelvelden. Niet alleen zijn omvang maar ook de architectuur maken van het mastergebouw een blikvanger. Het complex bestaat uit twee in elkaar passende liggende L'en, eentje in glas en eentje in natuursteen.

Kantoortoren

De rechtse toren is de zogenaamde kantoortoren langs de kant van de Singel. Hier bevinden zich de kantoren, goed voor in totaal zo'n 900 werkplekken. Elke verdieping beschikt over vergaderruimtes, verschillende soorten werkruimtes afgestemd op verschillende types van activiteiten, printhoeken en koffiehoeken. Er is ook een aula en een perszaal. In januari 2024 opende het erfgoedcentrum er de deuren.

Sporttoren

De linkse toren langs de kant van de Ring noemen we de sporttoren. De toren biedt ruimte aan de sportaccommodaties met onder meer een sporthal, een fitnesszaal, een vechtsportzaal en kleedkamers. Daarnaast vind je er oefenlocaties zoals de 50 meter lange schietstand, de verdieping voor virtual realitytraining en de ruimtes waar politionele interventietechnieken worden ingeoefend.

Politieplein

In het midden van het mastergebouw, tussen de twee torens, ligt het politieplein als centrale ontmoetingsplek voor het personeel, met onder meer het restaurant. Bovenop het politieplein is een daktuin aangelegd. Minder zichtbaar langs de buitenkant is dat er ook vier verdiepingen onder de grond zitten. Hier zijn het cellencomplex en het logistieke complex gehuisvest.

Mastergebouw langs de kant van de Singel
Locatie

Het nieuwe mastergebouw ligt aan Post X in Berchem. Het complex komt op de hoek van de Borsbeeksebrug met de Binnensingel, een goed bereikbare plek en een prima uitvalsbasis voor de hele stad.

Doel

Het gebouw zal een centrale huisvesting bieden aan alle beleidsuitvoerende en beleidsondersteunende diensten van Politiezone Antwerpen.

Bezoekers

Heb je een afspraak in het mastergebouw of kom je iets leveren? Deze pagina maakt je wegwijs. Je kan het hoofdkantoor op verschillende manieren bereiken. Een overzicht.

Noodzaak

Modern politiewerk betekent dat we meegaan met onze tijd. Ons werk heeft nooit een begin- of einduur gekend, maar meer dan ooit moet de politie altijd en overal beschikbaar en bereikbaar zijn.