Preventie | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

PreventiePrintvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Voorkomen is beter dan genezen. Politiezone Antwerpen speelt met gerichte preventieve acties in op vaak voorkomende criminaliteitsfenomenen in de stad. Gespecialiseerde medewerkers geven advies op maat aan burgers en ondernemers om het risico op inbraak, hold-up, winkeldiefstal, agressie, fietsdiefstal, gauwdiefstal ... zoveel mogelijk te beperken.

Vuurwerk

In het najaar duikt vuurwerk en helaas ook overlast als gevolg van het gebruik ervan regelmatig op in de stad. In Antwerpen is vuurwerk afsteken nochtans verboden. Van 1 oktober tot 31 januari is zelfs het zichtbare bezit van vuurwerk verboden. Politie Antwerpen kijkt hier nauwgezet op toe. Burgers kunnen helpen door gevaarlijke situaties te melden. 

Lees meer ...

Lachgas

Jongeren inhaleren steeds vaker lachgas als goedkoop roesmiddel. Het gebruik van lachgas brengt de nodige gevaren en overlast met zich mee. Lachgas is een product dat vooral gebruikt wordt in de voedingsindustrie en de medische sector.

Lees meer ...

SHIELD: voor een veilig Antwerpen

SHIELD is een publiek-private samenwerking op basis van informatie-uitwisseling. Het is een overkoepelend internationaal programma voor een reeks van bestaande en toekomstige initiatieven van Politiezone Antwerpen. Ze hebben allemaal betrekking op de veiligheid van de stad Antwerpen.

Lees meer ...

Tips tegen inbraak

Inbrekers beslissen binnen de vijf seconden of ze toeslaan. Je kent dus maar beter de zwakke punten van je woning of appartement. Deze tips kunnen je helpen om inbrekers een stapje voor te zijn.

Lees meer ...

Internetcriminaliteit

Oplichters zijn van alle tijden, maar ze worden steeds inventiever. Ze misleiden je met fake webshops, sturen je berichtjes in naam van een vriendin of doen zich voor als een bank of bekende mensen om je in de val te lokken. Ze gebruiken niet enkel e-mail maar ook WhatsApp, sms, Facebook, Messenger ... En ook ‘klassiekers’ zoals valse incassobureaus blijven veel slachtoffers maken. Laat je niet beetnemen en zorg dat je fraude herkent.

Lees meer ...

Buurtinformatienetwerk (BIN)

Ook als burger kan je meewerken aan het verhogen van de veiligheid en het veiligheidsgevoel in je wijk of straat. Je kunt zelf een BIN oprichten of lid worden van een bestaande BIN in je buurt.

Lees meer ...

Fietslabelen

Laat je fiets labelen! In de strijd tegen diefstal is fietslabelen een uitstekend hulpmiddel. Een fietsendief is niet erg tuk op een gelabelde fiets. Niet Politiezone Antwerpen, maar Stad Antwerpen is verantwoordelijk voor fietslabelen.

Lees meer ...

Fiets gestolen?

Politiezone Antwerpen vindt elk jaar een heleboel gestolen fietsen terug. Soms is het echter niet eenvoudig om de juiste eigenaar op te sporen. Daarom is het van belang dat je zelf een aantal stappen zet, zelfs als je nog geen slachtoffer was.

Lees meer ...

Gauwdiefstal voorkomen

Een gauwdiefstal kan een onbezorgd dagje shoppen flink verpesten. Daarom geven wij je graag enkele tips.

Lees meer ...

Auto-inbraak

Het is even schrikken als je bij je geparkeerde wagen komt en er is ingebroken. Nochtans kan je het risico om slachtoffer te worden van een auto-inbraak zelf verkleinen met behulp van enkele haalbare preventietips.

Lees meer ...

Belangrijke documenten kwijt of gestolen

Wat moet je doen als je merkt dat je bankkaart, identiteitskaart, rijbewijs, inschrijvingsbewijs of nummerplaat van je voertuig kwijt is. Maak gebruik van deze tips om misbruik van je verloren of gestolen documenten te voorkomen.

Lees meer ...

Cameratoezicht

Het stadsbestuur investeert volop in cameratoezicht. Doel is de leefbaarheid in de verschillende wijken verder te vergroten.

Lees meer ...