Politie logo
CONTACTEER DE POLITIE

Haatmisdrijven

Voor ons korps is de strijd tegen racisme, haatmisdrijven en haatboodschappen erg belangrijk. Haatdragende, racistische of seksistische uitspraken zijn strafbaar als ze de vrije meningsuiting overschrijden. Dit gebeurt als de verdachte doelbewust en in het openbaar anderen aanzet tot discriminatie, haat, geweld of segregatie.

Meld het

Ben je slachtoffer geworden van een misdrijf omwille van je huidskleur, geslacht, seksuele geaardheid, geloof ...? Dan kan dat een haatmisdrijf zijn en kunnen de daders strenger bestraft worden. Het is belangrijk om dit te melden zodat er een proces-verbaal kan worden opgesteld.

Geef zoveel mogelijk gedetailleerde informatie mee aan de politie:

  • Wat is er precies gebeurd?
  • Waar en wanneer?
  • Wat werd er gezegd?
  • Herinner je je nog de juiste bewoordingen?
  • Zijn er getuigen?

Bij lichamelijke of psychische letsels, kun je ook een medisch attest laten opmaken bij een dokter. Vraag altijd een kopie van het proces-verbaal en geef je op als benadeelde persoon. Het zorgt ervoor dat je op de hoogte gehouden wordt van de eindbeslissing.

Aangifte op afspraak

Bij Politiezone Antwerpen kan elke politieambtenaar een proces-verbaal van een haatmisdrijf opstellen. Die aangifte kun je doen door een afspraak te maken in een politiekantoor via de Blauwe Lijn op 0800 123 12. Voor dringende hulp bel je 101. 

Ook bij Unia kun je een melding doen van een haatmisdrijf. Zij informeren en begeleiden slachtoffers en hun familie.

Wil je meer weten over deze feiten of heb je nood aan ondersteuning?

Beluister onze podcast

In deze podcast benadrukken we het belang van een aangifte van een haatmisdrijf.

Slachtoffer Tim getuigt over het geweld waarmee hij te maken kreeg, maar ook over de angst om naar de politie te stappen. "Ik zocht de schuld bij mezelf", zo vertelt Tim.

Kristof De Busser, diensthoofd diversiteit van Politie Antwerpen en expert Kenneth Mills moedigen slachtoffers nochtans aan om altijd naar de politie te stappen.

Luister hier.