Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
  • Home
  • Nieuws
  • Minderjarige verhoord na belaging en discriminatie op sociale media

Minderjarige verhoord na belaging en discriminatie op sociale media

24 maart 2022

Politiezone Antwerpen verhoorde deze week een verdachte na feiten van belaging en discriminatie van onder meer een transpersoon en een non-binaire minderjarige. Telkens werden de beelden op sociaal mediaplatform TikTok verspreid. De minderjarige verdachte werd na verhoor voorgeleid bij de jeugdrechter.

Eind oktober vorig jaar werd de politie gewezen op een filmpje op sociaal mediaplatform TikTok waarin te zien was hoe een transpersoon belaagd, uitgescholden en bespuwd werd door verschillende personen. Hoewel het filmpje snel weer verwijderd werd, kwam het profiel kort nadien opnieuw in beeld bij de politie.

Er was te zien hoe 2 jonge vrouwen lastig gevallen en gefilmd werden omwille van hun voorkomen. De beelden werden opnieuw verspreid via sociale media, waarop de twee dames een klacht indienden bij de politie. Een derde feit werd begin dit jaar vastgesteld, toen er beelden werden geplaatst van de belaging en de discriminatie van een minderjarig non-binair persoon door de beheerder van hetzelfde account. De politie maakte een pv op en de cel diversiteit nam contact op met het jonge slachtoffer dat een verklaring aflegde.

Identificatie verdachte

Politiezone Antwerpen kon uiteindelijk met toestemming van het openbaar ministerie de identiteit van de accountbeheerder achterhalen. Het account sprong nog een laatste keer in het oog toen beelden geplaatst werden van een politieachtervolging, genomen vanuit het vluchtende voertuig. Hoewel ook deze beelden snel verwijderd werden, werden ze gedeeld via sociale en reguliere media.

De verdachte, een man van 16 uit het Antwerpse, werd begin deze week verhoord door de politie. Na het verhoor besliste het openbaar ministerie de verdachte voor te leiden voor aanzetten tot haat en belaging. De jeugdrechter nam de gepaste jeugdbeschermingsmaatregelen.