Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Haatmisdrijf

Ben je slachtoffer geworden van een misdrijf omwille van je huidskleur, geslacht, seksuele geaardheid of geloof? Dan kan dat een haatmisdrijf zijn en kunnen de daders strenger bestraft worden. Het is belangrijk om dit te melden bij je aangifte zodat er een proces-verbaal kan worden opgesteld.

 

Een haatmisdrijf op zich kan je niet aangeven. Het gaat steeds om een ander misdrijf (vandalisme, graffiti, beschadiging van een voertuig, slagen en verwondingen, belediging, bedreiging ...) met haat als verzwarende factor.

Welk misdrijf?

Surf naar het e-loket en kies het onderwerp dat op jouw situatie van toepassing is. Je leest meteen op welke manier Politie Antwerpen jou van dienst kan zijn. Soms kan je een online aangifte doen. Soms zullen we je vragen om een afspraak te maken in een politiekantoor. Heb je dringend politiehulp nodig en wil je meteen een politiepatrouille ter plaatse? Bel dan het noodnummer 112.

Meld het

Vermeld bij je aangifte dat het gaat om een haatmisdrijf. Bij Politiezone Antwerpen kan elke politieambtenaar een proces-verbaal van een haatmisdrijf opstellen. Geef zoveel mogelijk gedetailleerde informatie mee:

  • Wat is er precies gebeurd?
  • Waar en wanneer?
  • Wat werd er gezegd?
  • Herinner je je nog de juiste bewoordingen?
  • Zijn er getuigen?

Benadeelde persoon

Bij lichamelijke of psychische letsels, kun je ook een medisch attest laten opmaken bij een dokter. Vraag altijd een kopie van het proces-verbaal en geef je op als benadeelde persoon. Het zorgt ervoor dat je op de hoogte gehouden wordt van de eindbeslissing.

Ook bij Unia kun je een melding doen van een haatmisdrijf. Zij informeren en begeleiden slachtoffers en hun familie.