Tips tegen inbraak | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Tips tegen inbraakPrintvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Inbrekers beslissen binnen de vijf seconden of ze toeslaan. Je kent dus maar beter de zwakke punten van je woning of appartement. Deze tips kunnen je helpen om inbrekers een stapje voor te zijn.

1. Sluit alle ramen en deuren.

Zelfs al ben je maar even weg, sluit alle ramen en deuren. Ook het toiletraam en de achterdeur. Trek de deur niet zomaar dicht maar doe ze op slot. Ramen op kiepstand en vliegenramen zijn kinderspel voor inbrekers. Sluit kelderroosters en hekken met een kettingslot.

2. Zorg voor extra bescherming.

Voorzie een extra slot aan ramen en deuren, ook aan de achterzijde en op de verdiepingen. Hoe meer moeite een inbreker moet doen, hoe kleiner de kans dat hij toeslaat.

3. Geef je huis een bewoonde indruk als je afwezig bent.

Vermijd een overvolle brievenbus. Laat de verlichting branden met een tijdschakelaar. Ben je langere tijd afwezig? Vraag dan aan buren, vrienden of familie om op je huis te letten, de brievenbus leeg te maken of gordijnen open en dicht te doen. Post niet op sociale media dat je met vakantie bent.

4. Zorg dat je woning goed verlicht is.

Plaats goede binnen- en buitenverlichting. Installeer een spot die aanspringt als er iemand aan de deur staat of de tuin betreedt.

5. Leg sleutels op een veilige plaats.

Verstop je sleutels niet onder de deurmat of bloempot. Laat sleutels ook niet aan de binnenkant van de ramen en deuren steken.

6. Laat nooit onbekenden binnen in een appartementsgebouw.

Doe nooit zomaar open als er beneden wordt aangebeld. Informeer eerst wie aanbelt. Laat nooit onbekenden mee binnen in de inkomhal. Laat nooit bezoek voor de buren binnen. Als de buren thuis zijn, zullen ze zelf hun bezoek wel binnen laten.

7. Ruim op rond je woning.

Laat geen ladders, tuinmeubelen of gereedschap rondslingeren. Inbrekers maken er handig gebruik van. Sluit je tuinhuis af met een degelijk slot.

8. Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht.

Zorg dat inbrekers niet kunnen binnenkijken. Berg waardevolle spullen steeds op. Berg juwelen en andere waardevolle spullen op in een muur- of vloerkluis. Noteer de serienummers en maak foto’s van waardevolle spullen. Dat is handig als je aangifte doet bij de politie.

9. Geef elke inbraak aan bij de politie.

Laat je buren weten dat je slachtoffer was van een inbraak. Misschien hebben zij iets verdachts gezien of gehoord.

10. Iets verdacht gezien? Bel de politie.

Zie personen die zich verdacht gedragen of die net iets te veel interesse hebben in het huis van je buren? Gedragen onbekenden zich verdacht in je appartementsgebouw? Belt iemand bij je aan met een smoes of list? Bel dan onmiddellijk de politie op het nummer 101. 

Wil je nog meer tips en info over dit thema? Lees er dan zeker de brochure 'Veilig wonen' van de FOD Binnenlandse Zaken eens op na. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op vakantie of even afwezig?

Je vertrekt binnenkort op vakantie en laat je woning niet graag onbewaakt achter? Vraag een vriend, familielid of buurman om een oogje in het zeil te houden.
Ook Politie Antwerpen is altijd thuis en altijd van dienst. 

Lees meer ...

Veilig op kot

Studentenkoten zijn vaak een ideaal doelwit voor inbrekers: bezoekers lopen ongehinderd in en uit, ramen en deuren worden soms niet of onvoldoende gesloten … Een inbreker kan daardoor gemakkelijk en onopgemerkt binnenglippen.

Lees meer ...

Registreer je waardevolle spullen

Ook jij kunt vroeg of laat geconfronteerd worden met een inbraak of diefstal. Los van de emotionele impact die een inbraak of diefstal kan hebben, komt er vaak ook een hele papierwinkel aan te pas. Daar kan je je gelukkig goed op voorbereiden.

Lees meer ...