Politie logo
CONTACTEER DE POLITIE

Auto-inbraak

Verklein het risico om slachtoffer te worden van een auto-inbraak zelf met behulp van deze haalbare preventietips.

Neem waardevolle spullen mee uit je wagen.

Laat geen waardevolle spullen achter in je wagen. Je voertuig is geen mobiele kluis. Waardevolle voorwerpen laat je best gewoon thuis. Heb je ze toch bij? Neem ze dan met je mee als je ergens parkeert.

Laat niets zichtbaar liggen in je auto.

Kan waardevolle of andere spullen onmogelijk meenemen uit je voertuig? Berg ze dan op in de kofferruimte of het handschoenkastje. Laat ze zeker niet zichtbaar rondslingeren. Zelfs niet wanneer het om kleine spullen gaat zoals zonnebrillen, kleingeld, tasjes, dure kledij ...

 

 

Schakel elektrische apparaten helemaal uit.

Laat je toch je laptop, fototoestel, gps-toestel … achter in de wagen? Controleer dan of deze toestellen volledig zijn uitgeschakeld. Inbrekers kunnen met behulp van trackers elektrische apparaten opsporen in je auto als ze ingeschakeld zijn. Let op: ook wanneer de apparaten in stand-by staan, kunnen ze opgespoord worden.

Sluit je wagen goed af.

Het lijkt misschien logisch, maar controleer of je voertuig goed is afgesloten. Moderne wagens sluiten automatisch vanop afstand. Zo ontstaat de gewoonte om gewoon weg te gaan en te vertrouwen op deze systemen. Autoinbrekers beschikken soms over jammers die het sluitsignaal kunnen verstoren. Check dus - zelfs bij moderne auto's - of alles goed op slot zit.
 

Verwijder steeds je mobiele gps-toestel en houder.

Laat je gps-toestel niet zichtbaar in je wagen achter en verwijder ook de houder als je ergens parkeert. Je verwijdert zelfs best de kring die de zuignap vaak op je ruit achterlaat. Neem je gps bij voorkeur mee uit de auto. Berg hem anders weg op een veilige plaats. Extra tip: stel nooit je exacte adres in onder de thuisknop. Zo weten inbrekers je meteen ook wonen.

Neem boorddocumenten uit je wagen.

Boorddocumenten (inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest, keuringsbewijs en verzekeringspapieren) zijn goud waard voor sommige inbrekers. Neem ze mee uit je wagen als je voor langere tijd ergens parkeert.

Sluit altijd je ramen en open dak.

Op zomerse dagen durven we al eens de ramen of ons open dak open te zetten tijdens het rijden. Denk er dan aan om deze ook te sluiten als je ergens parkeert. Zelfs al ben je maar heel even weg.

Noteer serienummers van je waardevolle spullen.

Houd een inventaris bij van serienummers, het merk en het type van alle waardevolle voorwerpen. Word je toch slachtoffer van een inbraak, dan kan je met deze gegevens de politie helpen om je spullen nog terug te vinden

Neem huissleutels of de afstandsbediening van je garagepoort altijd mee uit de wagen.

Er ligt vast wel iets in je voertuig op basis waarvan de inbrekers je adres kunnen nagaan. Het laatste wat je wilt meemaken, is dat er ingebroken wordt in je wagen en nadien ook nog in je woning.