Politie logo
CONTACTEER DE POLITIE

Veiligheid op evenementen

Wanneer je een festival of evenement organiseert, is de veiligheid van de bezoekers een van de belangrijkste aspecten van je organisatie. Om de veiligheid te garanderen, moet je - zeker bij grootschalige evenementen - veiligheidsmedewerkers inzetten om het publiek te begeleiden.

De wetten en regels rond private veiligheid zijn niet altijd even duidelijk. De belangrijkste richtlijnen, maatregelen en tips lees je op de website van Stad Antwerpen. Voor de aanmelding van de vrijwilligers en de signalisatie die je verplicht moet plaatsen, kan je op deze pagina terecht.

Vrijwilligers aanmelden

Vrijwilligers aanmelden als veiligheidsmedewerkers belast met taken van publieks- of verkeersbegeleiding doe je minimaal 14 dagen voor het evenement via het aanvraagformulier in het e-loket.

Signalisatie plaatsen

Als vrijwilligers of private beveiligingsdiensten publieks- of verkeersbegeleidingstaken uitvoeren, dan neemt Stad Antwerpen in de evenemententoelating expliciet op dat er een tijdelijke privatisering van het openbaar domein wordt toegestaan. Een aparte paragraaf bepaalt over welk deel het precies gaat en verduidelijkt dat dit geenszins een vorm van eigendomsoverdracht of volwaardige concessie is. Politieoptreden blijft dus steeds mogelijk. Toegangen afsluiten anders dan vermeld op de evenemententoelating kunnen onder geen enkele voorwaarde.

Je voorziet signalisatieborden aan het begin en einde van de zone die tijdens de duur van het evenement wordt geprivatiseerd. De borden moeten volgende afmetingen hebben: 0,6 m x 0,4 m. Je ziet de borden op deze pagina en kan ze onderaan downloaden.

Signalisatieborden evenement met bewaking

Downloads

Beginbord

Download hier het beginbord

Eindbord

Download hier het eindbord