Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Erfgoedcentrum

Op de achtste verdieping van het hoofdkantoor in Berchem bevindt zich het erfgoedcentrum van Politie Antwerpen. De permanente tentoonstelling geeft aan de hand van unieke stukken en getuigenissen van politiemensen een zicht op het verleden en het heden van de politie in Antwerpen.

In het erfgoedcentrum is een unieke collectie aan erfgoed samengebracht. Het gaat om waardevolle voorwerpen uit de geschiedenis, zoals uniformen, wapens, voertuigen en documenten, die bepalend zijn geweest voor de evolutie van de Antwerpse politie. De getoonde stukken zijn geselecteerd uit de collectie van het voormalige politiemuseum op de Oudaan.

Ultramoderne ruimte

Het erfgoedcentrum is een eigentijdse en strak vormgegeven tentoonstellingsruimte, voorzien van technologische snufjes zoals een metersbrede muurprojectie, interactieve beeldschermen tot zelfs een hologram dat de indruk wekt dat politiemedewerkers live in het centrum over hun job vertellen. 

Fier maar niet blind

Ons korps hechtte altijd al veel belang aan het bewaren van zijn erfgoed. De omgang met het eigen verleden zegt veel over een organisatie en hoe ze naar zichzelf kijkt en zichzelf presenteert. Wij zijn als politie fier op ons verleden, maar niet blind voor de donkere pagina’s en de fouten die zijn gemaakt.

Veel aandacht voor WOII

In de tentoonstelling gaat bijvoorbeeld veel aandacht naar de Tweede Wereldoorlog, een donkere periode uit de geschiedenis die Politie Antwerpen nog altijd met zich meedraagt. Politiemensen moesten Joodse burgers van de stad arresteren en uitleveren aan de Duitse bezetter. Wie zich verzette, werd geëxecuteerd. Het verhaal komt integraal aan bod in dit erfgoedcentrum.

Doe een gift