Politie logo
CONTACTEER DE POLITIE

Welke indruk maak jij in het verkeer?

26 september 2022

De nieuwe verkeersveiligheidscampagne van de Antwerpse politie vraagt de Antwerpenaars om eens stil te staan bij hun gedrag in het verkeer. Ben jij een brok frustratie al van bij het vertrek of krijgen andere weggebruikers van jou een glimlach of een vriendelijk gebaar?

De Antwerpse politie werkt het hele jaar door aan een veiliger verkeer in onze stad door te sensibiliseren, door handhaving maar ook door adviezen over de inrichting van de weginfrastructuur. Maar hoeveel wij als korps ook inzetten op verkeer, wij alleen kunnen er niet voor zorgen dat het verkeer in de stad veilig verloopt. Daarom vragen we iedere weggebruiker om een steentje bij te dragen.

Wat is hoffelijkheid?

Er wordt wel eens gezegd dat wanneer iedereen een beetje meer hoffelijk is in het verkeer, je verplaatsing een pak aangenamer en veiliger zou verlopen. Maar wat is dat nu hoffelijkheid? Hoffelijkheid bestaat uit twee belangrijke zaken. De eerste en belangrijkste tip voor hoffelijk gedrag in het verkeer is, houd je aan de verkeersregels. Fiets of stap niet door het rood, rijd niet met je fiets tegen de richting in waar dat niet mag, stop aan het zebrapad voor voetgangers, houd je aan de snelheidslimieten … 

De tweede tip maakt het allemaal wat aangenamer in het verkeer, geef hoffelijke weggebruikers eens een vriendelijk gebaar terug. Behandel anderen in het verkeer zoals je zelf behandeld wilt worden. 

Affiches verkeersveiligheidscampagne 2022

Affiches

Om de mensen even stil te laten staan bij hun gedrag in het verkeer werden vier leuke affiches ontwikkeld, waarbij de schaduwen uitbeelden hoe de weggebruikers op de affiche zich vanbinnen voelen bij het gedrag van de andere in het verkeer. 

Omdat ouders zich soms nog te weinig bewust zijn van hun voorbeeldrol in het verkeer, vroegen we vijf kinderen hoe hun mama of papa zich gedragen in het verkeer. Hun ongezouten mening, zet misschien ook jou aan het denken. 

Meer informatie en tips over veiligheid in het verkeer vind je op deze website.

Affiches verkeersveiligheidscampagne 2022