Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Weekend met verkeerscontroles

10 oktober 2022

De politie van Antwerpen controleert het verkeer op verschillende manieren en met verschillende teams. Ook in het afgelopen weekend controleerden de verkeersondersteuningsteams, de wijkteams en de verkeerspolitie het verkeer in de binnenstad en in de verschillende districten.

Wijkteam Eilandje

Zondagmiddag en -avond zette het wijkteam van het Eilandje twee verkeerscontroles op. Eerst controleerde het team het verkeer dat stad inwaarts reed in de Napelsstraat en in de avond verhuisde het dispositief naar het Van Schoonbekeplein. 64 voertuigen en 73 personen zijn tijdens de actie gecontroleerd. 

 • Een bestuurder had zijn rijbewijs in 2014 afgegeven op de griffie van de politierechtbank. Daarna haalde hij het nooit op. Gisteren liep bij tegen de lamp. Bleek ook dat de man nog drie openstaande rijverboden op zijn naam had staan voor in totaal een jaar en drie maanden.
 • Een andere bestuurder had geen geldig rijbewijs op zak. Hij had tot januari 2022 wel een voorlopig rijbewijs maar dat is dus vervallen. De man kon ook geen geldige verzekering bewijzen en bovendien was de keuring verlopen. Zijn auto is geïmmobiliseerd.
 • Vijf personen reden rond zonder geldige documenten zoals een rijbewijs, identiteitskaart ... Hiervoor kregen ze een boete.
 • Een man reed met een gehuurd voertuig met een voorlopig rijbewijs, zonder de juiste begeleider, zonder zichtbare 'L' en met één passagier te veel aan boord. Hij zal zich mogen verantwoorden bij de politierechter. De huurder van het voertuig was aanwezig en kon verder rijden met de huurauto.
 • De politie controleerde een maaltijdbezorger op een bromfiets. Hij kon enkel een verlopen voorlopig rijbewijs voorleggen. De levering is dus te voet gebracht.
 • Een bestuurder kreeg een proces-verbaal omdat hij met een auto rondreed waarvoor de keuring een rood attest had afgeleverd. De man was niet onderweg naar de keuring, een garage of de eigen woning.
 • Eén bestuurder dronk te veel en moest de auto gedurende drie uur langs de kant laten staan.

Uit een Duits voertuig hing een passagier letterlijk naar buiten. Het was duidelijk dat de man geen gordel om had. Gezien hij geen Belgische nationaliteit had, moest hij de 125,06 euro ter plaatse betalen.

WODCA

Het hele weekend heeft de verkeerspolitie WODCA-controles gedaan. Er werden controleposten opgesteld aan de Noordersingel, Slachthuislaan, Kalverstraat, Burgemeester Garbiel Theunisbrug, Luitenant Naeyaertplein en de Plantin en Moretuslei. Er zijn 1 886 voertuigen aan een controle onderworpen. 

Zestien personen onder invloed van drugs

Zestien personen reden onder invloed van drugs. Hun rijbewijs is onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. Van alle gecontroleerde bestuurders reden er 45 onder invloed van alcohol. 17 van hen mochten gedurende drie uur niet meer rijden. 28 anderen kregen een rijverbod van zes uur. Hun proces-verbaal is overgemaakt aan het parket.  Drie personen reden onder invloed van drugs en alcohol. Een van hen is overgebracht naar het cellencomplex omdat hij geseind stond voor een bevel tot gevangenneming.

Controle onder stralende zon

Voertuig overladen

De politie haalde ook voertuigen uit het verkeer. Onder meer na een signaal via de ANPR-camera’s:

 • Een voertuig was overladen waardoor de bestuurder ervan een administratieve inning moest betalen van 2 800 euro;
 • Er is ook een kenteken in beslag genomen omdat de eigenaar van het voertuig er geen recht meer op had;
 • Een van de bestuurders die onder invloed van alcohol reed, had ook z’n gordel niet om;
 • De verkeerspolitie inde ook nog voor 832 euro aan openstaande boetes bij buitenlandse bestuurders;

Op de vlucht voor politie

Op zondagochtend probeerde een Nederlands voertuig weg te vluchten van een controle aan de IJzerlaan. Het ging met hoge snelheid over de Noorderlaan in de richting van de haven. De bestuurder werd op de hielen gezeten door twee ploegen van de verkeerspolitie op de moto. Net voor het op- en afrittencomplex richting Nederland besloot de bestuurder om toch te stoppen voor de verkeerspolitie en de toegesnelde interventieteams van noodhulp. De bestuurder reed onder invloed van drugs. Zijn voertuig is in beslag genomen. Ook een andere bestuurder koos het hazenpad. De bestuurder negeerde twee keer een verboden richting in de buurt van de Elzasweg. Daarna liep hij te voet verder over een afsluiting van een bedrijf. Ook hij kon gevat worden en bleek onder invloed van alcohol en drugs. Hij bleek ook nog een gestolen gsm en identiteitskaart op zak. Het slachtoffer kreeg de gestolen spullen terug. De verdachte is gearresteerd. 

Geflitst

Er is ook extra gecontroleerd op snelheid. Van de 1 040 voorbijrijdende bestuurders reden er 66 te snel. Enkele bestuurders zijn uit het verkeer gehaald.