Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
  • Home
  • Nieuws
  • PZA wijst jongeren op gevaren van afleiding achter het stuur

PZA wijst jongeren op gevaren van afleiding achter het stuur

19 april 2024

Maandag 22 april lanceert Politiezone Antwerpen een nieuwe verkeerscampagne. De politie deed een beroep op drie influencers, onder wie William Boeva, om jongeren en andere weggebruikers te wijzen op het gevaar van afleiding achter het stuur van je wagen, maar ook op de fiets of bijvoorbeeld op de e-step.

Afleiding achter het stuur is een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen in het verkeer. Het gaat in de eerste plaats over het gebruik van de smartphone, maar ook eten tijdens het rijden, make-up aanbrengen of in je tas rommelen, kunnen aan de basis liggen van verkeersongevallen. Jaarlijks schrijft Politiezone Antwerpen vele duizenden boetes uit voor dit fenomeen, wat erop wijst er nog heel wat bestuurders zich laten afleiden tijdens het rijden.

Zeker jongeren denken vaak dat ze meerdere dingen tegelijkertijd kunnen. Ze kijken bijvoorbeeld tv en scrollen ondertussen op hun gsm. Ook op de fiets, e-step, brommer of in de wagen, laten ze zich te vaak afleiden. Daarom nam Politiezone Antwerpen William Boeva en twee andere influencers onder de arm. Met de slogan ‘Je kan maar op 1 ding focussen’, waarschuwen ze in verschillende filmpjes dat multitasken niet veilig is voor wie zich in het verkeer begeeft. Wie zich laat afleiden tijdens het rijden, riskeert veel sneller een ongeval. Zelfs voetgangers brengen zichzelf in gevaar wanneer ze tijdens het oversteken enkel aandacht hebben voor hun telefoon.

Affichecampagne

Maar niet enkel jongeren bezondigen zich aan het gebruik van de smartphone in het verkeer. Daarom lanceert Politiezone Antwerpen gelijktijdig een affichecampagne in het straatbeeld, die zich richt op alle weggebruikers in Antwerpen. Is dat ene berichtje sturen tijdens het rijden nu zo belangrijk als dat kan betekenen dat jij of een andere weggebruiker niet heelhuids aankomt op zijn bestemming? ‘ Onderweg? Gsm weg.’

De campagnes zullen vanaf maandag 22 april online en in het Antwerpse straatbeeld te zien zijn. Bovendien werkte PZA samen met het programma Factcheckers voor een aflevering waarin specifiek aandacht wordt besteed aan de risico's van afleiding achter het stuur.

Eerder dit jaar besteedde het VSV al aandacht rond het thema, in samenwerking met Pommelien Thijs. Uit onderzoek blijkt telkens weer hoe gevaarlijk afleiding in het verkeer is, daarom wil ook PZ Antwerpen haar steentje bijdragen aan de bewustwording.