Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
  • Home
  • Nieuws
  • Politie en stad lanceren campagne tegen online oplichting

Politie en stad lanceren campagne tegen online oplichting

4 november 2022

Vandaag stelde burgemeester Bart De Wever een nieuwe campagne rond cyberveiligheid voor. Politiezone Antwerpen en stad Antwerpen lanceren de campagne met concrete tips tegen verschillende vormen van online oplichting aangezien dit crimineel fenomeen een ongeziene groei kent.

Jaar na jaar ontvangt PZ Antwerpen namelijk steeds meer aangiftes van phishing en verschillende vormen van computercriminaliteit en online oplichting. Zo gaat het in dit jaar alleen al over maar liefst 71 % van de aangiftes bij het Centraal Onthaal van PZA aan de Noorderlaan, goed voor meer dan 2 100 aangiftes door slachtoffers. Het merendeel van de slachtoffers verloor honderden of duizenden euro’s aan de oplichters, maar sommige slachtoffers verloren zowaar tot een half miljoen euro. In ons land alleen al werd in 2021 via phishing 25 miljoen euro buit gemaakt, in 2020 was dit zelfs 34 miljoen euro.

Drie affiches campagne cybercrime naast elkaar

Met deze nieuwe campagne willen Politiezone en stad Antwerpen daarom burgers helpen online oplichting en phishing te herkennen en zo veel mogelijk cruciaal bewustzijn te creëren. In korte filmpjes deelt acteur Sven De Ridder onder de noemer Verse Phish enkele concrete tips. Meer tips worden gedeeld via sociale media en de kanalen van stad en politie, alsook een postercampagne in Antwerpen.

De politie benadrukt dat iedereen slachtoffer kan worden. Phishing wordt steeds professioneler en de slachtoffers die aangifte doen, zijn van alle leeftijden en komen uit alle lagen van de bevolking. Het is dus zeker niet zo dat enkel oudere mensen die digitaal minder sterk staan slachtoffer worden. Integendeel, hoe digitaler je leeft, hoe meer kansen er liggen voor online oplichters. De criminelen worden ook steeds professioneler, berichten vol gênante schrijffouten behoren ondertussen tot het verleden.