Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Acht arrestaties in phishingdossier

13 januari 2024

De lokale recherche van Politiezone Antwerpen heeft donderdag acht verdachten gearresteerd in een dossier rond phishing. De oplichters lokten hun slachtoffers naar malafide advertenties op een online verkoopplatform. Zo kon de bende bankgegevens stelen om frauduleuze aankopen te doen. Twee meerderjarigen en twee minderjarigen zijn opgesloten. Het onderzoek loopt verder.

Het onderzoek startte midden juni nadat de politie verschillende meldingen had gekregen over informaticafraude. De slachtoffers reageerden telkens op een online advertentie op Marketplace van Facebook. Bij een aankoop vroegen de zogezegde verkopers een voorschot van vijf euro.

 

Frauduleuze transactie

Om de betaling te doen, werden slachtoffers via een link doorgestuurd naar een malafide website. Zo geraakten de criminelen aan de bankgegevens van de slachtoffers. Met die gegevens plaatste de bende online bestellingen bij een populaire winkelketen. Zogenaamde cashers kregen de opdracht om de bestelde pakjes op te halen in de winkel of in een afhaalpunt. Wat ze zelf niet konden gebruiken, verkochten ze. Op die manier slaagden ze erin om het geld wit te wassen.

 

Acht huiszoekingen

De lokale recherche afdeling internetcriminaliteit spoorde de organisatie achter de phishing op. Dat onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter leidde tot een tussenkomst. In de vroege ochtend van 11 januari zijn op acht plaatsen tegelijk huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij zijn acht verdachten gearresteerd. Drie van hen zijn meerderjarig. De vijf anderen waren minderjarig op het moment van de feiten.

 

Naar gesloten instelling

Twee meerderjarigen zijn voor de onderzoeksrechter geleid en onder voorwaarden vrijgelaten. Twee minderjarigen zijn door de jeugdrechter geplaatst in een gesloten instelling. De andere betrokkenen mochten voorlopig beschikken.

 

Let op met online betalingen

De politie en het parket benadrukken het belang van alert te zijn bij online betalingen. Voer enkel je bankgegevens in op officiële betaalsites via jouw bank. Klik nooit op onbetrouwbare links.