Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
  • Home
  • Nieuws
  • 9 arrestaties in internationaal onderzoek rond phishing

9 arrestaties in internationaal onderzoek rond phishing

3 juni 2022

Het team internetcriminaliteit van de lokale recherche verrichte woensdag 1 juni 9 arrestaties bij 10 huiszoekingen. Deze vonden plaats op verschillende plekken in Antwerpen en in Kapelle-Op-Den-Bos. De tussenkomsten kaderen in een grootschalig onderzoek naar phishing. 2 verdachten blijven op te sporen.

De rechercheurs van PZA kwamen de organisatie op het spoor na meldingen van ‘veilige kluisrekeningfraude’. Daar werd al in 2020 voor gewaarschuwd door Febelfin, een oproep die in april dit jaar herhaald werd, gezien het stijgend aantal slachtoffers. Slachtoffers werden gecontacteerd door een bank met de vraag om hun kaartlezer te vernieuwen. Ze werden naar valse websites geleid en gaven daar hun inloggegevens prijs. De verdachten schreven nadien geld over tussen de spaar- en de zichtrekening van hun slachtoffer. Nadien namen ze in naam van de bank contact met hen op. Ze stelden de slachtoffers om hun geld te beschermen door het over te schrijven naar een ‘veilige kluisrekening’. Slachtoffers schreven het geld nietsvermoedend over en bleven met zware verliezen achter.

Duizenden euro's buitgemaakt

Uit aangiftes bleek dat slachtoffers 25 tot 50 000 euro verloren. De totale impact voor de provincie Antwerpen tussen eind 2020 en maart 2021 alleen al wordt geschat op 1,3 miljoen euro. De verdachten die deze week werden gearresteerd komen in de eerste plaats in aanmerkingen voor het witwassen van het geld. Dit gebeurde onder meer via de aankoop van cryptomunten en casino’s in de Antwerpse stationsbuurt. Een van de verdachten bleek gekend voor een eerder geweldsdelict. Bij een andere verdachte was er een vermoeden van een vuurwapen. De arrestatie-eenheid van de Antwerpse politie voerde op deze locatie een versterkte huiszoeking uit.

100 politiemensen

In totaal namen zo’n 100 politiemensen deel aan de gezamenlijke actie. De lokale recherche werd ondersteund door de arrestatie-eenheid en de mobiele eenheid van PZ Antwerpen. Ook de CCU van FGP Antwerpen en een delegatie van Europol was van de partij en stelden hun expertise ter beschikking voor het uitlezen van de inbeslaggenomen gsm’s en het ICT-materiaal. De politie nam bij de verschillende huiszoekingen zo’n 20 gsm-toestellen en laptops in beslag. Er werd ook een voertuig, cash geld, luxekledij en cryptowallets aangeslagen. De 9 verdachten werden voor de onderzoeksrechter geleid. Het onderzoek loopt voort.

Waarschuwen

De politie roept op tot waakzaamheid omtrent online oplichting. Raadpleeg bij twijfel steeds de websites van Safe on Web en Febelfin en informeer familieleden en oudere mensen over gangbare methodes en risico's.

Links