Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
  • Home
  • Nieuws
  • 6 arrestaties in onderzoek naar phishing via valse sms-berichten

6 arrestaties in onderzoek naar phishing via valse sms-berichten

30 juni 2022

Woensdagochtend kon het team internetcriminaliteit opnieuw 6 mensen arresteren die verdacht worden van phishing. De bende verstuurde duizenden berichten in naam van itsme, banken en overheidsinstanties en maakte vermoedelijk honderdduizenden euro’s buit bij tientallen slachtoffers.

Begin dit jaar startte het team internetcriminaliteit van de lokale recherche een onderzoek na talloze meldingen van phishing. De criminele organisatie verzond duizenden frauduleuze berichten, onder meer in naam van de applicatie itsme. Hierbij werd beweerd dat de itsme-accounts van de ontvangers zouden geblokkeerd zijn na verdachte inlogpogingen. Via een corrupte link werden de slachtoffers uitgenodigd om hun account te heractiveren door in te loggen met de kaartlezer van hun bank. 

Met behulp van de deze inlogcodes kreeg de bende nadien toegang tot de bankrekening en konden ze grote hoeveelheden geld overschrijven. De onderzoekers hebben voorlopig zicht op een bedrag van 157 000 euro dat werd ontvreemd bij verschillende slachtoffers, maar er wordt aangenomen dat de buit nog veel groter is.

itsme

Broers en zus

Het buitgemaakte geld werd witgewassen via verschillende kanalen, waaronder de aankoop van luxegoederen, casino’s in de Antwerpse stationsbuurt en online bankaccounts. Hiervoor werden verschillende medewerkers van de bende ingezet. 

De bende werd aangestuurd door twee broers en een zus. Het lijkt erop dat zij met het geld van de slachtoffers grote sier hebben gehouden in het Antwerpse nachtleven en zichzelf onder meer hebben getrakteerd op een snoepreisje naar Dubai. De vrouwelijke verdachte werkte een tijdlang in een contact trace centrum en misbruikte haar positie om persoonlijke informatie van potentiële slachtoffers te bemachtigen.

Samenwerking met itsme

Het onderzoek van de politie leidde naar een appartement in Merksem van waaruit de phishingberichten verstuurd werden. De rechercheurs konden tijdens het onderzoek rekenen op de medewerking en expertise van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en van Belgian Mobile ID, het bedrijf dat itsme ontwikkelde. Ook Unibet, dat gebruikt werd door de bendeleden om geld wit te wassen, verleende zijn medewerking. 

80 politiemensen

Op woensdagochtend vielen zo’n 80 politiemensen binnen op 12 locaties in Antwerpen, Wuustwezel, Niel en Beveren. 6 verdachten (2 vrouwen en 4 mannen) werden gearresteerd, waaronder de 3 kopstukken van de bende. De lokale recherche werd hierbij ondersteund door de mobiele eenheid, de wijkondersteuningsteams van de regio’s City en Oost en collega’s van PZ Grens en PZ Waasland-Noord. De arrestatie-eenheid van PZ Antwerpen voerde 2 versterkte huiszoekingen uit en de Computer Crime Unit van de federale politie verleent haar expertise bij het uitlezen van het in beslag genomen materiaal.

50 000 euro teruggestort

De politie nam tientallen gsm-toestellen, laptops en tablets in beslag. Er werden ook heel wat betaalkaarten en luxekledij in beslag genomen. Voorlopig kon 50 000 euro gerecupereerd worden en aan de slachtoffers teruggestort worden. De 6 verdachten (allen twintigers) werden voor de onderzoeksrechter in Mechelen gebracht. Het onderzoek gaat intussen voort.

Blijf waakzaam voor phishing

De voorbije maand wist het team internetcriminaliteit al 17 verdachten te arresteren in het kader van 3 onderzoeken naar phishing. De politie roept slachtoffers dan ook op om steeds aangifte te doen.

Raadpleeg safeonweb.be voor meer informatie om phishing te herkennen. Banken of andere organisaties zullen nooit links versturen via mail of sms met de vraag om inloggegevens door te geven. Informeer ook oudere familieleden of kennissen om hen te beschermen tegen phishing.