Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Oplichting via het internet

Internetoplichting is de online variant van de klassieke oplichting: het ontfutselen van geld of goederen aan nietsvermoedende personen met mooie woorden en voorstellen.

 

Vaak voorkomend voorbeeld is wanneer je online iets hebt gekocht dat nooit werd geleverd. Het is belangrijk om hiervan aangifte te doen. Zo kan de politie een dader of dadergroep op het spoor komen en eventueel de klachten bundelen.

Minder dan 1 000 euro verlies: online aangifte

Als je slachtoffer bent van zo'n bedrieglijke praktijken, kan je hiervan aangifte doen via Police-on-Web, het digitale aangifteplatform van de geïntegreerde politie (niet in beheer van Politie Antwerpen). 

Meer dan 1 000 euro verlies: afspraak

Opgelet: als je je verlies hoger schat dan 1 000 euro kan je geen online aangifte doen. Doe in dit geval aangifte in een kantoor. Maak hiervoor op voorhand een afspraak via deze website. Zo verlies je geen tijd in de wachtruimte aan het loket. Neem bewijsstukken mee naar het politiekantoor.

of

Consumentenbedrog

Online consumentenbedrog kan je ook melden bij het online meldpunt van de federale overheidsdienst Economie. Dankzij je melding krijgt de Economische Inspectie een globaal beeld van de verdachte praktijken die mikken op consumenten in België. Bovendien kan kouw melding de aanleiding zijn voor een verdere actie van de FOD Economie, politie of justitie. Zo help je te vermijden dat andere mensen in de val lopen.