Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Bankkaartfraude

Je stelt vast dat een onbekende geld heeft afgehaald met jouw bankkaart. Je bent slachtoffer geworden van bankkaartfraude. Bel onmiddellijk Card Stop op het nummer 078 170 170 en doe aangifte in een politiekantoor.

 

Maak hiervoor een afspraak via deze website. Zo verlies je geen tijd in de wachtruimte aan het loket. Het is belangrijk om aangifte te doen. Zo kan de politie een dader of dadergroep op het spoor komen en eventueel de klachten bundelen.

of

Er zijn verschillende vormen van bankkaartfraude.

Shoulder surfing

In dit geval bemachtigt de dader jouw geheime code door je te bespieden. Daarna steelt hij je bankkaart om op een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk geld af te halen. Vaak proberen hij je af te leiden met een verzonnen verhaal.

Skimming

Bij deze techniek kopieert de dader de gegevens van de magneetstrip op jouw bankkaart aan een geldautomaat of in een café of restaurant. Wanneer je je pincode ingeeft voor betaling, kan de dader of zijn handlanger je code noteren of op een andere manier bemachtigen. Met deze gegevens kan hij een valse kaart aanmaken en transacties uitvoeren.

Phishing

Bij phishing maakt de dader je geld afhandig door zich via mail uit te geven voor bijvoorbeeld een bank- of kredietkaartbedrijf. Ben je slachtoffer geworden van phishing? Lees dan verder op deze pagina.

Bankkaart gestolen

Is je bankkaart gestolen? Lees dan verder op deze pagina.