Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Wat doet het prostitutieteam?

Het prostitutieteam controleert en beheerst de raamprostitutie in de concentratiezone en brengt de hele prostitutiesector in onze stad, in alle vormen, in beeld. Dit zijn de twee pijlers van het integraal prostitutiebeleid.

Het prostitutieteam is het meest zichtbaar in de concentratiezone in het Schipperskwartier. De medewerkers hebben regelmatig contact met uitbaters van raamprostitutiepanden en met de sekswerkers die er werken. Zo bouwen zij met hen een vertrouwensband op.

HookUp

Het prostitutieteam monitort HookUp. Dat is een website waar eigenaars  van een raamprostitutiepand en sekswerkers een afspraak kunnen maken om een raam te (ver)huren. Het geeft de politie een overzicht van alle huurcontracten tussen panduitbaters en sekswerkers. Zo weet het prostitutieteam wie op welk moment in welk pand aan het werk is. Doel is misbruik tegengaan, voorkomen dat er wordt onderverhuurd aan minderjarigen of dat sekswerkers onder dwang moeten werken.

Controle

Behalve raamprostitutie zijn er op het grondgebied van de stad Antwerpen nog andere plaatsen waar seksuele diensten of seksuele handelingen plaatsvinden. Het gaat onder meer om thuisontvangst, escort, erotische massagesalons, uitzuipkroegen, fetisjbars, rendez-voushotels ... Het prostitutieteam brengt in kaart welke inrichtingen en plaatsen er allemaal zijn en voert er controles uit.

Straffen

Als het prostitutieteam verzwarende omstandigheden vaststelt, zoals minderjarigheid, pooierschap of mensenhandel, volgt strafrechtelijke vervolging. Als het gaat om feiten van overlast of andere verstoringen van de openbare orde (waaronder gezondheid, veiligheid en rust), grijpt de stad in met bestuurlijke sancties of maatregelen zoals GAS-boetes of sluitingen.

Contact

Ben je zelf slachtoffer of ken je iemand die slachtoffer is van misbruik binnen de prostitutie? Maak dan een melding bij het prostitutieteam van Politie Antwerpen via het e-loket. Je kan het team ook telefonisch contacteren. Bel 0491 16 61 76. Mailen kan ook naar pz.antwerpen.prostitutie@police.belgium.eu.