Politie logo
CONTACTEER DE POLITIE

Wettelijk kader

Het gebruik van lachgas kan worden gehandhaafd met behulp van volgende (recent aangepaste) wetgeving.

Tot voor 2020 de politie enkel verbaliseren op het sluikstort dat gepaard ging met het gebruik van lachgas. Sinds december 2019 is het ook verboden om lachgas te verhandelen, te bezitten en te gebruiken, indien het gericht is op het verkrijgen van het roeseffect.

  • Oneigenlijk gebruik, bezit en verkoop van lachgas is verboden volgens de politiecodex (art.101quinquies).
  • Bestuurlijke inbeslagname van recipi├źnten wordt afgehandeld op basis van art. 30 van de wet op het politieambt.
  • Artikel 35 van de verkeerswetgeving 'rijden onder invloed' kan worden aangewend bij het gebruik van lachgas in het verkeer of bij het rijden na het gebruik van lachgas.
  • Het vervoeren van gasflessen is gebonden aan de ADR-wetgeving.

Sinds februari 2021 is het verboden om metalen patronen met distikstofmonoxide bestemd voor spuitbusvullingen voor huishoudelijk gebruik te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Dit verbod geldt ook voor onlineverkoop. Websites die deze producten aanbieden, moeten het verbod op de verkoop aan minderjarigen vermelden op elke pagina waarop de online-aankoop van dit gas mogelijk is, ongeachte het voor het gas gebruikte omhulsel.

Om dit verbod te waarborgen, mogen handelaars aan iedereen die dat soort product wil kopen een bewijs vragen dat hij/zij de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Er worden sancties ingevoerd, die identiek zijn aan de sancties die gelden bij niet-naleving van het verbod op verkoop van tabak en alcohol. Ze kunnen oplopen tot een gevangenisstraf van 6 maanden en een geldboete van 3.000 euro.