Seksueel misbruik | Lokale Politie Antwerpen

Current Size: 62.5%

Seksueel misbruikPrintvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Ben je zelf het slachtoffer van seksueel misbruik of iemand uit uw omgeving? Onze gespecialiseerde medewerkers luisteren naar je verhaal en geven advies.

Wat is seksueel misbruik?

De wet maakt een onderscheid tussen aanranding van de eerbaarheid en verkrachting.

  • Aanranding van de eerbaarheid: het ondergaan van seksuele handelingen zonder penetratie. Bij jongeren onder de 16 jaar geldt deze definitie ook als er sprake is van wederzijdse toestemming.
  • Verkrachting: elke ongewenste daad van seksuele penetratie van welke aard en met welk middel dan ook. Bij jonderen onder de 14 jaar geldt deze definitie ook als het slachtoffer toestemde.

Wat kan de politie voor jou doen?

  • De dienst slachtofferzorg steunt je in het verwerkingsproces en informeert je over de te nemen stappen, gaande van het medisch onderzoek tot het opstellen van een proces-verbaal. De medewerkers van deze dienst worden, indien je dit wenst, meteen opgeroepen bij je aangifte.
  • Aan de hand van je verklaring en het eventuele bewijsmateriaal dat kort na de feiten werd verzameld, kan de politie onmiddellijk een onderzoek opstarten naar de verdachte(n).

Wat kan je zelf doen?

  • Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Afhankelijk van de ernst van het misdrijf kunnen de feiten na vijf of tien jaar verjaren. Dit wil zeggen dat de feiten strafrechtelijk niet meer vervolgbaar zijn. Houd hier rekening mee als je niet meteen klacht wil indienen.
  • Raadpleeg meteen een arts indien je geen aangifte wil doen. Vraag om een medisch attest op te stellen. Dit attest kan de politie later als bewijsmateriaal gebruiken. Een arts kan ook onderzoek doen naar seksueel overdraagbare ziekten of een eventuele zwangerschap.

Wij zijn er voor jou.

Ben je zelf het slachtoffer van seksueel misbruik of ken je iemand die hulp nodig heeft om de situatie aan te pakken? Dan kan je het contactformulier invullen. De dienst slachtofferzorg neemt zo snel mogelijk contact met je op.