Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

ARGUS 22

De ARGUS 22 is het buitenbeentje in dit overzicht. In juni 2022 nam Politiezone Antwerpen namelijk ook een vaartuig in gebruik. Het doel van de politiepatrouilles op het water is zorgen voor meer veiligheid langs en op de Antwerpse dokken. Daarnaast willen ze een antwoord bieden op verschillende vormen van overlast waarmee bewoners van woonboten op het Eilandje worden geconfronteerd.

Na de intensieve ontwikkeling van het Eilandje gedurende de laatste jaren en de oprichting van een nieuwe wijkteam begin 2019, werd duidelijk dat de wijk (die voor een derde uit water bestaat) heel wat uitdagingen op en langs het water kent. Van daaruit groeide het idee om een vaartuig in gebruik te nemen waarmee het wijkteam hier een antwoord op zou kunnen bieden. Het wijkteam Eilandje zal met de ARGUS 22 patrouilleren in de dokken van hun wijk (Asiadok, Houtdok, Kempischdok, Kattendijkdok, Willemdok, Bonapartedok).

Evenementen en zomeravonden

De naam ARGUS 22 is een verwijzing naar de politievaartuigen die PZ Antwerpen doorheen haar geschiedenis in gebruik had. De politieboot kan worden ingezet tijdens evenementen, maar ook op warme zomeravonden wanneer er risico is op overlast voor omwonenden of dronken drenkelingen. Aanleiding voor de aanwinst is een protocol tussen de federale scheepvaartpolitie en de lokale politie, dat bepaalde taken op het water toewijst aan PZ Antwerpen. Het gaat onder meer om overlastbestrijding en reddingen te water, in samenwerking met Brandweer Zone Antwerpen.