Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Woordvoering

Politie Antwerpen heeft vier perswoordvoerders. Wouter Bruyns en Willem Migom zijn de vaste gezichten. Sven Lommaert en Kim Bastiaens vormen hun back-up. De woordvoerder van dienst is 24/7 bereikbaar op het nummer 03 347 77 77.

Elke persgerelateerde vraag krijgt een professioneel en onderbouwd antwoord. Wanneer dat niet onmiddellijk kan, wordt dit duidelijk gecommuniceerd aan de betrokken journalist. Er wordt in dat geval een realistische termijn afgesproken waarbinnen een antwoord of feedback zal komen.

Perswoordvoering is teamwork. De perswoordvoerders zijn het gezicht van het korps en zijn mee verantwoordelijk voor het imago van de organisatie. Elke communicatie wordt dus eerst afgetoetst met de betrokken diensten of afdelingen binnen het korps en de verantwoordelijke overheden.

Wat wél, wat niet?

De woordvoerders van de politie communiceren wél over:

  • Niet-gespecialiseerde opdrachten van de gerechtelijke politie zoals verkeersongevallen, slagen en verwondingen, agressie in het verkeer ...
  • Gegevens van gerechtelijk belang die algemeen kunnen vastgesteld worden
  • Gegevens van bestuurlijke politie zoals administratieve aanhoudingen n.a.v. ordehandhaving

Ze communiceren niet over:

  • Zedenzaken
  • Familiale aangelegenheden, partnergeweld incluis
  • Zelfdoding
  • Feiten waarbij minderjarigen betrokken zijn
  • Inbraken in privéwoningen
De vier woordvoerders van PZA

Communicatiekanalen

De perswoordvoerders stellen dagelijks, ook tijdens het weekend, een persbriefing op. Dat is een selectie van de opvallendste feiten die zich de voorbije 24 uur in Antwerpen afspeelden. Het gaat om verkeersongevallen, overvallen, branden, inbraken in handelszaken of openbare gebouwen, straatcriminaliteit ...

Heeft het korps nieuws te vertellen, over fenomenen, succesvolle onderzoeken of resultaten van acties en campagnes, dan communiceren de woordvoerders via een persbericht.

Af en toe organiseren ze ook een persmoment, bijvoorbeeld over een nieuw team of een nieuwe digitale toepassing. Afhankelijk van het thema wordt dan in aanwezigheid van korpschef of burgemeester een demonstratie gegeven. Journalisten krijgen de kans om vragen te stellen.

Andere woordvoerders

Wie vragen heeft over moordzaken, fraudezaken, zedenmisdrijven, georganiseerde misdaad en andere gerechtelijke onderzoeken, kan terecht bij de woordvoerders van het parket.

Met vragen voor de brandweer kan je terecht bij woordvoerders Jasmien O, Ninke Neirynck en Marie De Clercq op het nummer 0476 99 13 76.

Verkeersongevallen, branden of criminele feiten die zich afspelen op snelwegen, in het havengebied of op spoorwegen vallen onder de bevoegdheid van de federale politie. Je kan hun persdienst bereiken op het nummer 0477 50 18 01.

Vervoersmaatschappij De Lijn communiceert zelf over feiten waarbij ze betrokken is, zoals agressie tegenover een chauffeur of vandalisme op tram of bus.