Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Uniform

Hoofddeksels

Op straat draagt een politieambtenaar steeds een hoofddeksel. Er is keuze tussen een muts of scheepje, een pet (zoals bij de inspecteur op de foto) of een kepie. Het hoofddeksel draagt steeds de politievlam vooraan, die in zilver of goud staat afgebeeld, eventueel voorzien van extra gouden strepen of laurierbladen bij personen met de graad van commissaris of hoofdcommissaris.

Er zijn nog hoofddeksels, zoals bijvoorbeeld het hoedje voor dames, maar dat zie je slechts zelden in het straatbeeld.

Als het heel koud is, mogen de patrouilles op straat een wintermuts van de politie opzetten. Deze heeft ook de blauwe vlam vooraan.

Bicolor

Interventiemedewerkers dragen steeds een kogelwerende vest waarvan de bovenkant in fluogeel is uitgevoerd (zoals bij de inspecteur op de foto), de zogenaamde bicolor. Op de rug staat het woord POLITIE in grote grijze, reflecterende letters.

Jassen

Er zijn uniformjassen voor winter en zomer en hoewel de modellen verschillen, zijn de kenmerken dezelfde: de jassen zijn helemaal donkerblauw met op de rug het woord POLITIE in grote witte letters. Vooraan links en op de rechtermouw werden de politievlam en het woord POLITIE geborduurd.

Truien en shirts

Ook voor de rest van de bovenkledij zijn er verschillende stukken voor warm en koud weer. De lichtblauwe polo, het lichtblauwe hemd en de donkerblauwe truien (in wol of fleece, met of zonder kraag) worden het meest gedragen. Ook deze uniformstukken zijn allemaal voorzien van de blauwe vlam en het woord POLITIE links vooraan en op de rechtermouw.

Naam- en gradenplaatjes

Alle bovenstukken hebben borstzakkleppen met knoopsgaten waar de naam- en gradenplaatjes aan worden vastgemaakt. Een geüniformeerde politieambtenaar draagt de plaatjes altijd.

De strepen en tekst op een naamplaatje of gradenplaatje zijn niet altijd grijsblauw. Elke afdeling van de geïntegreerde politie heeft een andere kleur. Het grijsblauw van de lokale en het oker van de federale politie zie je wellicht het meest in het straatbeeld. De sterren of strepen van de graden zelf, zijn altijd in goud- of zilverkleur geborduurd.

Broeken/rokken

De politiebroek bestaat in twee uitvoeringen: het klassieke model zonder speciale kenmerken, en het moderne model met twee zijzakken. Beide broeken zijn donker marineblauw. Vrouwelijke politieambtenaren kunnen ook een klassieke marineblauwe rok dragen, maar die zie je zelden in het straatbeeld.

Schoenen

Politieambtenaren hebben de keuze uit een aantal winter- en zomerschoenen en -laarzen. Ze zijn altijd in zwart leer uitgevoerd.

Inspecteur in uniform

Sommige collega's dragen geen uniform en rijden rond met een anonieme wagen, zoals medewerkers van de lokale recherche. Het is dus mogelijk dat zij bij je aanbellen zonder zichtbaar politiekenmerk. Vraag gerust naar hun legitimatiekaart. Collega's van de recherche dragen soms een fluoband met het politielogo.