Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Verkeerspolitie controleert taxi's

22 april 2024

In de nacht van 20 op 21 april controleerde de verkeerspolitie de taxi's in onder meer de omgeving van het Astridplein, de Rooseveltplaats, luchthavenlei en andere plaatsen op het Antwerpse grondgebied. 35 van de gecontroleerde taxi's waren in overtreding. Twee chauffeurs moesten hun rijbewijs meteen inleveren omdat ze onder invloed van drugs reden.

De verkeerspolitie startte hun actie op zaterdag rond 18 uur en eindige rond drie uur in de ochtend daags nadien. In die tijd controleerde het team 118 taxi's waarvan er 35 in overtreding waren. Aan de actie namen ook de sociale inspectiediensten deel.

Resultaten 

Veel controles vonden plaats op populaire taxistaanplaatsen in de stad. Maar de verkeerspolitie haalde ook verschillende wagens uit het verkeer voor een grondige controle. Alle bestuurders werden oook gecontroleerd op het rijden onder invloed.

  • Twee bestuurders van een taxi reden onder invloed van drugs. Hun rijbewijs is meteen voor 15 dagen ingetrokken;
  • De geneeskundige schifting van een van de chauffeurs was vervallen, waardoor hij geen personen meer mocht vervoeren;
  • 16 taxi's zijn in overtreding genomen voor inbreuken op de wegcode. Voornamelijk ging het over het stilstaan of parkeren op plaatsen waar dat niet is toegelaten;
  • Eén taxivoertuig was niet geldig gekeurd;
  • Er was ook een taxi waarvan de vergunning niet meer geldig was;
  • Vier taxi's waren in overtreding met het plaatsen van de vergunningskaarten;
  • Eén taxi was niet in orde met de apparatuur specifiek voor taxi's;
  • Elf keer stelde de politie vast dat de taxichauffeurs hun tarieven niet transparant kenbaar maakten;
  • Twee taxi's hielden zich niet aan de taxiregelgeving.

In totaal heeft de verkeerspolitie 23 onmiddellijke inningen opgesteld voor een totaalbedrag van 4 094 euro. Naast ook drie effectieve processen-verbaal gaf de politie ook tien keer een waarschuwing.

Taxi en verkeerspolitie2

Sociale inspectie

Ook de inspecteurs van de sociale inspectie hebben tijdens de actie opgetreden. Zij startte zeven onderzoeken op naar schijnzelfstandigheid. Verder hebben zij drie inbreuken vastgesteld op de deeltijdse arbeid en was er één inbreuk op het controleformulier voor de RVA.