Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
  • Home
  • Nieuws
  • Vrachtwagen rijdt over druk bezochte markt

Vrachtwagen rijdt over druk bezochte markt

4 mei 2023

Het verkeersondersteuningsteam (VOT) van de regio Oost nam donderdag een vrachtwagen in beslag. De chauffeur reed in de ochtend over een markt die in volle gang was. Om de afgesloten straat in te rijden, had de bestuurder verschillende overtredingen begaan. In Turnhout kon de politie de combinatie trekker en oplegger onderscheppen. De vrachtwagenbestuurder kreeg onmiddellijk een rijverbod opgelegd.

De politie kreeg donderdagochtend het bericht dat een zware vrachtwagen over de markt aan de Ten Eeckhovelei reed. De meldkamer stuurde het verkeersondersteuningsteam van de regio Oost ter plaatse om zo snel mogelijk het gevaar in te schatten. Bij het ter plaatse komen, had de trekker-oplegger de druk bezochte markt al verlaten. De bezoekers en de marktkramers legden aan de politie uit welke gevaarlijke situatie zich had voorgedaan.

 

Zigzag tussen kramen en marktbezoekers

Op kantoor aan de Unolaan is het onderzoek verder gezet. Onder meer op basis van camerabeelden kon de politie zich een goed beeld vormen van de feiten. Zo is te zien dat de vrachtwagen tegen de richting de Ten Eeckhovelei kwam inrijden vanuit de Gryspeerstraat. De chauffeur moest bij het oprijden van de markt eerst een nadarafsluiting ontwijken. Daarna reed de vrachtwagen van goed 7,5 ton zigzag tussen de bezoekers van de markt en de verschillende marktkramen tot hij op het einde van de markt op zijn bestemming aankwam. De politie noteerde verschillende inbreuken zoals het in gevaar brengen van andere weggebruikers, het negeren van het verkeersbord C1 wat een verboden richting aangeeft en tot slot ook nog het bord C3 dat een verboden toegang kenbaar maakt. De GAS-ambtenaar zal langs zijn kant ook de nodige inbreuken weerhouden wat het rijgedrag op de markt betreft.

Markt

Vrachtwagen in Turnhout onderschept

De politie kreeg met de hulp van onder meer de werkgever meer details van de bestuurder en van de locatie waar de vrachtwagen zich al bevond. Na een zoektocht vond het verkeersondersteuningsteam de vrachtwagen in Turnhout. Meteen bij het tegenhouden, is de man op zijn gevaarlijk en asociaal gedrag gewezen. 

Inbreuken tachograaf

Motards van de verkeerspolitie lieten hun licht schijnen op de tachograaf. De uitlezing ervan leerde de politie dat de chauffeur zich niet aan zijn rij- en rusttijden had gehouden. Er was aan boord ook geen verplicht correct materiaal aanwezig om een meetprotocol van de uitlezen af te drukken. 

Voertuig bestuurlijk in beslag genomen

Het parket van Antwerpen besliste om het rijbewijs van de chauffeur meteen in te trekken voor 15 dagen. Zowel de trekker als de oplegger zijn bestuurlijk ingehouden en getakeld.