Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
  • Home
  • Nieuws
  • Twee gevaarlijke ADR-transporten aan de kant gezet bij controle

Twee gevaarlijke ADR-transporten aan de kant gezet bij controle

24 februari 2024

Op 23 februari controleerde de verkeerspolitie van PZA voertuigen die gevaarlijke goederen (ADR) vervoeren. De controlepost was opgezet aan de weegbrug ter hoogte van de kruising van de Noorderlaan met de Antwerpsebaan. Bij 14 transporten zijn overtredingen vastgesteld.

Afgelopen vrijdag controleerde de verkeerspolitie van PZA vrachtwagens die gevaarlijke goederen (ADR) vervoeren. De controlepost was opgezet aan de weegbrug ter hoogte van de kruising van de Noorderlaan met de Antwerpsebaan. Aan de actie namen verschillende politiediensten uit de provincies Antwerpen, Vlaams Brabant en Limburg deel in het kader van een opleiding. 

Brandweer bij verkeersactie2

14 voertuigen niet in orde

Tien ADR-transporten en dertien uitzonderlijke transporten zijn gecontroleerd. Bij veertien voertuigen zijn overtredingen vastgesteld. Er zijn twee processen-verbaal opgesteld en 15 voorgestelde geldboetes, voor een totaalbedrag van 9 282 euro zijn meteen ter plaatse betaald. 

  • Eén ADR-transport was geladen met een eerder gevaarlijk poeder in grote zakken. De lading was lek geslagen nadat de lading was gaan schuiven. Een aantal zakken staken al over de rand van de laadvloer en waren door het contact met de zijwanden open gescheurd op verschillende plaatsen. Brandweer Zone Antwerpen kwam ter plaatse om de situatie te beveiligen en om het gelekte product op te ruimen. Het transport kon pas worden verdergezet nadat de lading ter plaatse was overgeladen en de lekkende zakken in een speciale bergingsverpakking werd geplaatst;
  • Later tijdens de actie controleerde de politie een ADR-transport dat een giftige vloeistof vervoerde in grote verpakkingen met een huifwagen. De politiemensen die de lading wilden controleren, raakten bevangen door restanten van de giftige stof die zich nog op de verpakking bevond. Een van hen is onderzocht door een arts. Ook hiervoor kwam de brandweer ter plaatse. Na grondige verluchting van de laadbak, kon het transport verder rijden.
Brandweer bij verkeersactie

Naar politierechter

Zowel de bestuurders van deze twee vrachtwagens, de vervoersondernemingen, de verladers en de opdrachtgevers van deze ADR-transporten zullen zich moeten verantwoorden bij de politierechter.