Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Top van politie Singapore bezoekt PZA

17 november 2023

De top van de politie van Singapore brengt een meerdaags bezoek aan Antwerpen. Op vrijdag is de delegatie op het stadhuis ontvangen door burgemeester Bart de Wever. Zaterdag neemt Antwerps korpschef Serge Muyters zijn evenknie mee naar het moderne politiegebouw aan de Borsbeeksebrug voor demonstraties van onder meer technieken die PZA dankzij de lopende memorandum of understanding (MOU) in het korps heeft uitgerold.

Het was al van 2019 geleden dat de politie van Singapore naar Antwerpen kwam. De korpschef van de Singapore Police Force (SPF) kon toen op de valreep niet deelnemen aan het bezoek. Maar een bezoek aan Politiezone Antwerpen bleef hoog op de agenda staan van commissioner Hoong Wee Teck. Vandaag en morgen krijgt de Singaporese politiebaas een blik voor en achter de schermen van zijn partnerkorps.

Technieken uitwisselen

De Antwerpse politie heeft veel geleerd tijdens eerdere uitwisselingsbezoeken aan de politie van Singapore. Het snelleresponsteam dat opereert op de moto is een van de technieken die is overgenomen van de politie in Singapore. Verder zijn er achter de schermen ook ideeën uitgewisseld en geïmplementeerd rond ICT en politionele informatiegaring. Andersom kon PZA zijn collega’s uit Singapore heel wat bijbrengen over onder meer de handhaving van openbare orde.

Ontvangst stadhuis

Vrijdagmiddag zijn de heer Hoong Wee Teck en zijn delegatie en de ambassadeur van Singapore de heer Lim Hong Hua door burgemeester Bart De Wever ontvangen in het stadhuis. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer Antwerps korpschef Serge Muyters en zijn directiecomité.

Bart De Wever: "Antwerpen heeft een nauwe band met Singapore. Niet alleen tussen onze havens bestaat een intensieve samenwerking. Ook onze politiekorpsen hebben elkaar de voorbije jaren steeds meer gevonden, vooral op vlak van het uitwisselen van ervaring en informatie. Het bezoek van de korpschef van Singapore versterkt de bestaande sfeer van vertrouwen nog verder. Daar plukt onze lokale politie de vruchten van, en de kennis die daarbij wordt opgedaan is ook goed voor onze stad."

Twee moderne politieorganisaties

De politie van Singapore is een ultramodern politiekorps. Dat is een van de zaken die het korps gemeen heeft met de Antwerpse politie. Tijdens het bezoek aan het mastergebouw zaterdag zal de delegatie kennismaken met de moderne technologie waarmee Politiezone Antwerpen dagelijks aan de slag kan. En dat in een nieuw modern politiegebouw met de meest hoogtechnologische trainingsmogelijkheden en -faciliteiten.

Bezoek aan mastergebouw PZA

Tijdens het bezoek aan het hoofdkantoor van Politiezone Antwerpen op zaterdag 18 november, kreeg de Singaporese politiebaas de meest moderne faciliteiten van PZA te zien. Zo mocht hij ondervinden hoe levensecht je kan trainen in de splinternieuwe VR-ruimte en kreeg hij onder meer demo's te zien op de schietstand.