Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
  • Home
  • Nieuws
  • Gerichter toezicht op naleving rijverbod

Gerichter toezicht op naleving rijverbod

6 oktober 2022

“Ik weet dat ik niet mag rijden, maar ik doe het toch.” Gemiddeld 85 % van de veroordeelden met een actief verbod tot sturen pleegt het snelst en het vaakst nieuwe verkeersfeiten. Dat blijkt uit onderzoek en vaststellingen van de politie. Rijden wanneer de rechter dit uitdrukkelijk heeft verboden, is nochtans een ernstige inbreuk. Daarom gaan politie en parket gerichter toezien op de naleving ervan.

De politie van Antwerpen en het Antwerpse parket bundelen hun krachten om toe te zien op de naleving van lopende rijverboden. Het parket oefent zo een van haar kerntaken uit: toezien op de uitvoering van opgelegde straffen. Wie achter het stuur wordt betrapt tijdens een lopend rijverbod riskeert bovendien een zware straf.

In een podcast leggen Michael Nuyts van de verkeerspolitie en Tatjana De Freyne van het Antwerpse parket uit hoe dat juist allemaal zit. Kijk je liever? Er is ook een filmpje dat je onderaan deze pagina kan afspelen.

Strafuitvoering van belang

Verkeersveiligheid staat hoog op de agenda. Handhaving is dus van groot belang. Dat is geënt op drie klassieke pijlers: het verkeerstoezicht door de politie, de vervolging door het parket en de bestraffing door de rechtbank. Het is van cruciaal belang dat een opgelegde straf - zoals een rijverbod -  wordt uitgevoerd en vooral ook opgevolgd om ongewenst gedrag te wijzigen.

Opsporing van hardleerse bestuurders

De politie gaat daarom actief op zoek naar voertuigen waarvan de bestuurder een lopend rijverbod heeft. Dat zal ze doen aan de hand van verkeerscontroles, door gebruik te maken van ANPR-camera’s en vele andere mogelijkheden waarover de politie beschikt. De politie en het parket nemen ook de nodige maatregelen om veroordeelde bestuurders op te sporen die onderweg zijn met een voertuig van familie, vrienden, kennissen of een gehuurd voertuig.

Strenge en snelle bestraffing

Wanneer een bestuurder betrapt wordt, kan in overleg met het parket het voertuig in beslag genomen worden. Dat kan zelfs wanneer het voertuig geen eigendom is van de veroordeelde bestuurder, maar aan hem werd uitgeleend. Na de vaststellingen door de politie zal het parket de politierechter verzoeken om een strenge bestraffing. Een verbeurdverklaring van het voertuig, een gevangenisstraf en tot zelfs een levenslang rijverbod behoren tot de mogelijkheden. Het Antwerpse parket engageert zich om deze dossiers versneld op zitting te plaatsen.

Resultaten

Sinds de start van het project vorige maand heeft de politie al twintig overtredende bestuurders gevat. Wat opvalt is dat veel van deze bestuurders een levenslang rijverbod hebben of omwille van een verslavingsproblematiek niet langer geschikt bevonden zijn om achter het stuur te kruipen. Vier overtreders hebben ondertussen een dagvaarding in de bus gekregen om te verschijnen voor de politierechtbank.