Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
  • Home
  • Nieuws
  • KALI-team verzegelt garage die wagens verhuurde aan drugsmilieu

KALI-team verzegelt garage die wagens verhuurde aan drugsmilieu

15 mei 2024

Op maandag 13 mei 2024 heeft het KALI-team op vraag van het parket een garage in de Montignystraat in Antwerpen gerechtelijk verzegeld. De onderneming wordt ervan verdacht onopvallende huurwagens te voorzien aan drugscriminelen om uit het vizier van de politie te blijven en anoniem rond te rijden.

Het KALI-team, dat bestaat uit speurders van Politiezone Antwerpen en de Antwerpse federale gerechtelijke politie (FGP), voerde maandagvoormiddag een controleactie uit een hersteller en verhuurder van auto’s en bestelwagens. De actie kaderde in een lopend opsporingsonderzoek naar witwaspraktijken van de sectie Ecofin van het parket van Antwerpen en verliep in samenwerking met het Toezicht op Sociale Wetten (TSW) van de FOD WASO en met de milieu-inspectie van stad Antwerpen.

Inbreuken op bedrijfsvoering

Tijdens de controleactie stelden de speurders tal van inbreuken vast in het kader van de bedrijfsvoering. De boekhouding van de garage werd in beslag genomen. In het kader van de vaststellingen tijdens de controleactie werd er een gerechtelijke verzegeling van de garage bevolen door het parket. Het onderzoek naar witwaspraktijken wordt ondertussen volop verder gevoerd. 

Gelijkaardige actie in Aartselaar

Op 24 april vond een gelijkaardige multidisciplinaire controleactie van het KALI-team plaats in garage in Aartselaar. De actie verliep in samenwerking met PZ Hekla en het Toezicht op Sociale Wetten. Er werden twee illegale werkkrachten aangetroffen en de boekhouding werd in beslag genomen voor verder onderzoek. Ook hier wordt het opsporingsonderzoek naar witwaspraktijken onder leiding van parket Ecofin verder gevoerd.

Ondersteuning drugsorganisaties

Facilitators zoals deze garages zouden een belangrijke schakel kunnen zijn in het proces van in- en uitvoer van verdovende middelen, waarbij ze hun diensten zouden aanbieden in ondersteuning van drugsorganisaties. In dit geval stonden de garages bij de politiediensten gekend als handelszaken waar drugsdealers op regelmatige basis voertuigen huurden waarin er op regelmatige basis hoeveelheden drugs in combinatie met cashgelden werden aangetroffen.

Onopvallende middenklassers

Drugscriminelen huren deze voertuigen, vaak onopvallende middenklassers, om uit beeld te blijven van de politiediensten en om anoniem te kunnen rondrijden. De nummerplaten van deze voertuigen staan immers geregistreerd op de verhuurfirma waardoor politiediensten niet weten wie met het voertuig rijdt. Een bijkomende reden is dat de effectieve bestuurder via de gebrekkige administratie van zulke bedrijven niet kan worden achterhaald en dat huurders vaak hun waarborg en huur volledig in cash kunnen afhandelen zonder dat er vragen worden gesteld. 

Ook andere economische sectoren

Facilitators laten zich zelf niet altijd in met de effectieve in- en uitvoer van verdovende middelen, maar ze zijn een belangrijk hulpmiddel voor (internationale) drugsorganisaties. Het KALI-team trad in het verleden reeds meermaals op tegen zulke facilitators, die in verschillende economische sectoren zijn terug te vinden. Zo zijn er de telecomwinkels die geëncrypteerde telefoons (PGP) verkopen en simkaarten registreren op valse identiteiten, autoverkopers die drugsgelden helpen witwassen of verhuurbedrijven van (buitenlandse) luxewagens, luxekleding-, juwelen- en luxehorlogewinkels waar drugscriminelen met cashgelden hun transacties kunnen betalen of waar gelden worden witgewassen.