Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
  • Home
  • Nieuws
  • Italiaanse zakkenrollers gevat in Nederland na diefstallen in Antwerpen

Italiaanse zakkenrollers gevat in Nederland na diefstallen in Antwerpen

23 februari 2024

Vier Italianen werden door de Nederlandse politie gearresteerd na feiten in Antwerpen.

In de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 februari ontving de Antwerpse politie meldingen van gauwdiefstallen op een festival in de Waagnatie in Antwerpen. Op een bepaald moment probeerde een verdachte zich uit de voeten te maken door middel van pepperspray, nadat hij betrapt was door een slachtoffer bij het stelen van een halsketting. De verdachte kon echter niet ontkomen en werd door het slachtoffer overgedragen aan de security, die hem vasthield tot de politie de man kon arresteren.

De 20-jarige bleek afkomstig uit Italië. Het team gauwdiefstallen van de lokale recherche van Antwerpen kon via haar internationale netwerk achterhalen dat de man in zijn thuisland gekend was voor gelijkaardige feiten. In december vorig jaar was hij nog gearresteerd voor het stelen van kettingen in een discotheek. Nochtans beweerde de man dat hij op schooluitstap was in Antwerpen en onschuldig was. 

Omdat er duidelijke aanwijzingen waren dat de verdachte deel uitmaakte van een professionele daderbende, zette de politie het onderzoek verder. Het gsm-toestel van de verdachte werd uitgelezen en leidde de speurders naar een huurappartement in Antwerpen. Er werd een huiszoeking uitgevoerd, maar het appartement was reeds verlaten. De politie kon echter ook het huurvoertuig van de bende achterhalen. 

De slimme camera’s stelden vast dat de wagen op weg was naar Nederland. Verder onderzoek bracht aan het licht dat de bende vermoedelijk onderweg was naar een festival in Utrecht. De Nederlandse  collega’s van Eenheid Landelijke Expertise en Operaties Dienst Infrastructuur werden gecontacteerd en zorgden voor een observatiepost. 

In de nacht van zaterdag op zondag werd het voertuig aangetroffen wat mogelijk afkomstig was van het festival in Utrecht. Na onderzoek in de auto vond de Nederlandse politie in totaal 8 kapotte halskettingen, verstopt in de onderbroek van een verdachte en in de bekleding van de wagen. Tevens werd er ook pepperspray gevonden. De drie inzittende van het voertuig zijn vervolgens aangehouden en bleken allemaal gekend te zijn voor gauwdiefstallen in Italië.