Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
  • Home
  • Nieuws
  • Drie handelszaken gesloten na gecoördineerde politieactie in Antwerpen-Noord

Drie handelszaken gesloten na gecoördineerde politieactie in Antwerpen-Noord

26 juni 2025

De politie van Antwerpen sloot woensdagavond drie horecazaken in de Van Kerckhovestraat na een grote controleactie. De controles kaderen in de aanpak van overlast in de wijk Seefhoek en de strijd tegen ondermijning. Er werden verschillende inbreuken vastgesteld, waaronder zwartwerk, inbreuken op de rookwetgeving, en de aanwezigheid van personen die illegaal in het land verblijven. Twee zaken zijn in opdracht van het arbeidsauditoraat gerechtelijk verzegeld, een derde is bestuurlijk gesloten.

Op woensdag 25 juni organiseerde de Antwerpse politie een grootschalige controleactie in de Van Kerckhovestraat in Antwerpen-Noord. De actie maakt deel uit van een bredere strategie om overlast en ondermijning te bestrijden en het veiligheidsgevoel van bewoners en bezoekers in de wijk te versterken. Ook vijf eerder verzegelde handelszaken werden gecontroleerd om na te gaan of ze nog steeds gesloten bleven en niet opnieuw open waren.

Samenwerking met partners

Al van in de namiddag werd gestart met gerichte controles van personen die zich in de omgeving ophielden. In de avond controleerde de politie tegelijk drie horecazaken. De acties gebeurden in samenwerking met verschillende partners zoals de Douane, Toezicht Sociale Wetten (TSW), het UNO-team (uitbaten en ondermijning) van stad Antwerpen, de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

Inbreuken leidden tot sluitingen

De politie selecteerde de drie gecontroleerde horecazaken op basis van concrete informatie en eerdere vaststellingen. In alle zaken stelden de politiediensten en inspectiediensten ernstige inbreuken vast, wat leidde tot onmiddellijke sluiting.

In de eerste horecazaak trof de politie een persoon aan die illegaal in België verblijft, en was er sprake van zwartwerk. Daarnaast werden ook inbreuken vastgesteld op de wetgeving rond kansspelen. Zo is een speelkast verzegeld. Er werd binnen gerookt op het moment dat de controleteams de zaak binnen kwamen, wat in horecazaken niet is toegestaan. Het UNO-team stelde bijkomende administratieve tekortkomingen vast: er was geen UBO-register beschikbaar, geen terrasvergunning, geen prijslijst, geen brandblusser, en de verplichte openingsuren ontbraken. De zaakvoerder bleek vrij onder voorwaarden, maar schond die voorwaarden. De politie stelde een proces-verbaal op en verzegelde de zaak gerechtelijk.

Ook in de tweede horecazaak werd gerookt. Er zijn verhoogde CO-waarden gemeten, wat een rechtstreeks gevaar vormde voor de volksgezondheid. Verder ontbraken verplichte vermeldingen zoals de openingsuren en het maximaal toegelaten aantal personen. De klanten konden er niet elektronisch betalen, wat nochtans wettelijk verplicht is. Ook in deze zaak werd een persoon aangetroffen die illegaal in het land verblijft. Zijn dossier werd overgemaakt aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Deze zaak werd bestuurlijk gesloten.

In het derde pand stelde Toezicht Sociale Wetten zwartwerk vast. Het UNO-team kreeg geen UBO-register te zien en stelde opnieuw diverse administratieve tekortkomingen vast, waaronder het ontbreken van een prijslijst en de verplichte openingsuren. Een brandblusser was al sinds 2022 niet meer gekeurd. Ook hier was een persoon aanwezig die illegaal in België verblijft. DVZ buigt zich over zijn dossier. Op basis van al deze vaststellingen werd ook deze horecazaak gerechtelijk verzegeld.

Controles gebeuren gericht

De politie werkte met verschillende teams samen, waaronder het wijkondersteuningsteam (WOT) en wijkteams van regio City, de mobiele eenheid, het snelleresponsteam, de lokale recherche, het hondenteam en het droneteam. Dankzij onder meer informatie van de afdeling Intelligence Led Policing (ILP) konden de controles, die kaderen in de strijd tegen ondermijning, heel gericht plaatsvinden. 
 

 

 

Politie bewaakt controle
ME-voertuig
Cafe