Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
  • Home
  • Nieuws
  • Dief gevat die zorgbehoevende alleenstaanden viseerde

Dief gevat die zorgbehoevende alleenstaanden viseerde

1 februari 2024

Tijdens een huiszoeking op woensdag 24 januari kon de Antwerpse politie een 40-jarige man inrekenen op verdenking van meerdere diefstallen met list. De dader gebruikte telkens een smoes om de woning van het slachtoffer binnen te dringen en kostbare voorwerpen te stelen. Hij had het voornamelijk gemunt op zorgbehoevende alleenstaanden.

Begin dit jaar merkte de directie intelligence led policing (ILP) een opvallende stijging op van het aantal diefstallen met list in de regio Zuid, meer bepaald in de omgeving van het Kiel. Bij analyse van de verschillende feiten kwam er een duidelijk patroon in beeld op vlak van de gebruikte handelswijze, de aard van de buit en de persoonsbeschrijving. Er kwam een potentiële verdachte in het vizier. Die had het voornamelijk gemunt op zorgbehoevende alleenstaanden (ouderen of personen met een handicap) en zocht hen thuis op. Met een smoes verschafte hij zich toegang tot de woning. Daar leidde hij het slachtoffer af om kostbare voorwerpen zoals juwelen, gsm’s of geld te stelen.

Snel en doortastend

Aanvankelijk werkten verschillende politiediensten van onder meer wijkwerking op de verschillende feiten. Omdat een snelle en doortastende aanpak zich opdrong, kwam het dossier terecht in handen van de lokale recherche, dienst eigendommen. Er werd een gerechtelijk onderzoek opgestart. Samen met het parket werd een plan van aanpak uitgewerkt, om het net rond de verdachte te laten sluiten. Op vraag van de onderzoeksrechter werd op 24 januari een huiszoeking uitgevoerd waarbij de verdachte kon gearresteerd worden. Tijdens deze huiszoeking werd bezwarend materiaal in beslag genomen.

Verschillende bijkomende feiten

De verdachte werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die besliste om hem aan te houden. Momenteel zit de man in de cel. Het onderzoek van de lokale recherche, onder leiding van de onderzoeksrechter, loopt onverminderd verder om nog meer feiten aan hem te kunnen koppelen. Ondertussen blijkt dat verdachte al zeker sinds maart 2023 gelijkaardige feiten pleegt. Er werden al verschillende bijkomende feiten concreet aan hem gekoppeld en er worden nog meer feiten tegen het licht gehouden.