Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
  • Home
  • Nieuws
  • Antwerpse politie neemt deel aan actie in Nederland

Antwerpse politie neemt deel aan actie in Nederland

16 september 2022

Op uitnodiging van de Eenheid Rotterdam hebben vier leden van de Antwerpse politie vandaag deelgenomen aan een grote gecoördineerde actie op Nederlands grondgebied. Hun aanwezigheid kadert in een samenwerkingsovereenkomst die onze zone heeft ondertekend met de collega’s uit Nederland. Hun deelname is een van de eerste operationele realisaties na het afsluiten van de MOU (Memorandum Of Understanding) tussen PZA en de Nederlandse Nationale Politie.

Op donderdag 15 september zetten de Politie en de gemeente Rotterdam samen met de Nederlandse belastingdienst en douane een grootschalige actie op onder de naam Zuiderslag. In verschillende gebieden en districten van Rotterdam-Zuid werken verschillende politiediensten en hun partners op het afpakken van wapens en verdovende middelen of wederrechtelijk verkregen goederen. Er wordt ook geprobeerd om zoveel mogelijk informatie te verzamelen die gebruikt kan worden in lopende of toekomstige onderzoeken. Tot slot is een van de doelstellingen om door integraal samen te werken met verschillende partners de slagkracht te vergroten.

Uitwisseling van kennis

Politiezone Antwerpen ziet een meerwaarde bij het aansluiten van acties zoals deze gezien de problematiek van ondermijning het Antwerpse korps evengoed bezighoudt. Tijdens deze integrale actie volgen Antwerpse politiemensen hoofdzakelijk hoe er met informatie wordt omgegaan om goede praktijken mee te nemen naar België. De Belgische en Nederlandse politie maakt er dankbaar gebruik van om bij acties als deze het uitwisselen van kennis en generieke principes te optimaliseren.

Bart de Wever, burgemeester Stad Antwerpen: “Er is een zeer goede samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en stad Antwerpen waarbij eveneens de politiekorpsen de krachten bundelen. Dankzij ons maritiem karakter als havensteden hebben we een gelijkaardig DNA en krijgen we te maken door met druggerelateerde criminaliteit die we alleen te baas kunnen door intensief samen te werken.”

Nauwe samenwerking

De Antwerpse politie en onder meer de Eenheid Rotterdam blijven nauw samenwerken op verschillende vlakken en op verschillende fenomenen. De intensiteit zal in de toekomst nog verder toenemen.