[VIDEO] Opstootjes omgeving Brederodestraat - updates | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

[VIDEO] Opstootjes omgeving Brederodestraat - updates Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

[UPDATE] 1.00 uur: Omwille van de drukte ten gevolge van de heibel aan de Brederodestraat, zijn er minder ploegen van de politie beschikbaar in de rest van de binnenstad en de districten. We geven voorrang aan dringende tussenkomsten. Heb je politiehulp nodig die niet van dringende aard is? Kijk dan eens op onze website. Misschien kan je met jouw probleem daar terecht om aangifte te doen. 

[UPDATE] 0.30: De politie meldt dat de situatie in de omgeving van de Brederodestraat opnieuw onder controle is. Op straat blijft veel volk samenkomen. Hoewel de politie met hen in gesprek ging, maken ze geen aanstalten om de plaats van de onrusten te verlaten. 13 personen werden bestuurlijk aangehouden. Drie personen raakten gewond, onder wie ook een politieman. Ondertussen is het duidelijk dat er heel wat schade is aangericht aan onder meer de vitrines van een aantal handelszaken. Pas later in de nacht kan de schade opgemeten worden. De burgemeester heeft ondertussen een plaatselijk samenscholingsverbod van minstens een week afgekondigd. Wie zich niet aan het samenscholingsverbod houdt, zal bestuurlijk aangehouden worden.

Samenscholingsverbod

De burgemeester van Antwerpen reageert op de incidenten. Bart De Wever: “Om de orde te herstellen en de veiligheid van de Antwerpenaren te waarborgen, heb ik beslist om een plaatselijk samenscholingsverbod van minstens een week af te kondigen.

Ik veroordeel ten strengste hoe een buitenlands conflict geïmporteerd wordt en het gemak waarmee grote groepen relschoppers denken gebruik te kunnen maken van geweld tegen personen en eigendommen. Zij zullen daar niet in slagen en wij zullen daar zeer hard tegen blijven optreden, want dat gedrag staat haaks op de vrijheid van meningsuiting die wij in onze stadsgemeenschap koesteren. Die vrijheid vereist respect voor elkaar. Ongeacht persoonlijke overtuiging of afkomst.

Wanneer het gaat over honderden mensen, kan dit bovendien niet worden afgeschoven op een marginale minderheid. Ik zal daarom onze contacten binnen de Turks-Antwerpse en Koerdisch-Antwerpse gemeenschappen hierop zo snel mogelijk aanspreken en met hen bekijken hoe zij kunnen bijdragen om aan deze spanningen een einde te stellen. 

Ik wil verder te benadrukken dat ik een enorm ontzag heb voor de inzet van onze veiligheidsdiensten en het professionalisme van onze bemiddelingsteams op het terrein. In naam van alle Antwerpenaren bedank ik hen voor hun inspanningen om zij die opjutten tot onrust en geweld verantwoordelijk te stellen voor hun daden en zo de rust en vrede in onze stad te bewaren.”

[UPDATE] 23.30: Hoewel de situatie in de vooravond genormaliseerd was, blijkt dat de rust opnieuw verstoord werd door een grote groep amokmakers. Ze haalden opnieuw uit met stokken en metalen staven. Er is ook sprake van vuurwapenvertoon, maar dat kan de politie nog niet bevestigen. De politie kreeg wel te maken met vuurbommen. Zolang de sfeer er gespannen blijft, en dat er agressief gedrag vertoond wordt, blijft de politie ter plaatste en zullen we gepast optreden.

[UPDATE] 22.00 uur: Op dit moment is de situatie opnieuw rustiger geworden aan de Brederodestraat. De situatie blijft er gespannen. Nog een 100-tal personen blijven zich in het straatbeeld ophouden. De politie blijft de situatie van dichtbij opvolgen. 

[UPDATE] 21.15: De onrusten vanavond begonnen in de Brederodestraat ter hoogte van een café. Een groep van ongeveer 100 personen nam een dreigende houding aan en waren in het bezit van stokken en staven. Ze hadden duidelijk de intentie om amok te maken en spraken dreigende taal. De politie was in de omgeving in burger aanwezig en kon onmiddellijk de andere politiediensten alarmeren. Omdat de politiediensten in de rug aangevallen werden, kwam de politie zichtbaar op straat om de situatie te beveiligen. Er is gegooid met tafels en stoelen. Daarbij is een inspecteur gewond geraakt. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Er werden drie personen bestuurlijk aangehouden. De politie blijft oproepen om de omgeving te vermijden.

21.00 uur: Het is opnieuw onrustig in de omgeving van de Brederodestraat. De politie van Antwerpen was zich gedurende het hele weekend al bewust van de spanning in de omgeving en kon dus snel ter plaatse ingrijpen. Op dit moment trachten de politiediensten de onruststokers tot kalmte aan te manen. In de omgeving kan je heel wat politie opmerken met helmen om zichzelf te beschermen. Momenteel is er geen verdere informatie en vragen we om de omgeving te vermijden. Ben je toch in de omgeving? Hou dan plaats voor de hulpdiensten en volg de instructies van de politie.

Gepubliceerd op:
29/10/2017
Categorie: