Update Paardenmarkt: twee dodelijke slachtoffers gevonden | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Update Paardenmarkt: twee dodelijke slachtoffers gevonden Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Deze ochtend zijn twee dodelijke slachtoffers gevonden onder het puin. De hele nacht hebben de hulpdiensten doorgewerkt op de incidentsite aan de Paardenmarkt. Daar zijn gisterenavond drie appartementsgebouwen ingestort na een ontploffing. Meerdere andere gebouwen in de omgeving liepen schade op. 14 gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Onze gedachten gaan ondertussen uit naar de families, vrienden en naasten van de slachtoffers.

Update woensdag 10.30 uur

Het onderzoek door het parket is nu volop aan de gang. Hun deskundige wordt daarin bijgestaan door de aannemer en dit onderzoek zal nog enkele uren voorrang krijgen. Als de onderzoeksrechter de site vrijgeeft dan kan er gefocust worden op de verdere afbraak van de gebouwen. Belangrijk daarbij is natuurlijk dat de site zeer goed beveiligd wordt, vooral voor de aankomende storm met rukwinden. De brandweer zal onder toezicht van de stadsingenieur de gebouwen dan ook stutten waar nodig om de stabiliteit te garanderen en verdere loshangende zaken verwijderen.

Huisnummer 105 is ondertussen opnieuw bewoonbaar. Huisnummers 95 en 97 niet, maar daar kunnen mensen wel persoonlijke zaken ophalen onder begeleiding. Bewoners kunnen zich daarvoor aanmelden bij de politie aan de perimeter. Huisnummer 103A is onbewoonbaar en voorlopig ook te onstabiel om te betreden. 

Door de hoge tol, de inzet van de hulpdiensten en de impact kunnen we echt spreken van een zeer uitzonderlijk incident. Onze gedachten gaan dan ook nog steeds uit naar de families en vrienden van de slachtoffers. Ondertussen kregen we wel te horen dat het kritiek slachtoffer buiten levensgevaar is. Voor deze persoon en de andere gewonden hopen we op een spoedig herstel.

Update dinsdag 8.40 uur

Politie bevestigt dat er twee slachtoffers zijn gevonden onder het puin. Beide slachtoffers zijn overleden, maar nog niet geïdentificeerd. Het onderzoek naar de oorzaak van explosie gaat voort.

Update dinsdag 1.18 uur

Voorlopig tellen we 14 gewonden: 8 mensen werden lichtgewond bij de explosie en instorting. 5 personen liepen ernstige verwondingen op en 1 slachtoffer is kritiek.

Update maandag 23.40 uur

Drie vermisten zijn van onder het puin bevrijd, een man, een vrouw en een kind. Ondertussen gaan de werkzaamheden door.

Update maandag 23.10 uur

Wellicht zijn er 10 tot 20 slachtoffers, waarvan voorlopig 2 zwaargewond. 4 mensen werden vanonder het puin bevrijd. De hulpdiensten hebben contact met 3 personen onder het puin. Ze zijn allen bij bewustzijn. De hulpdiensten proberen in bijzonder gevaarlijke omstandigheden snel door te werken.

Update maandag 22.45 uur

De civiele bescherming is ter plaatse met een hond om in het puin naar slachtoffers te zoeken. Op dit moment is er sprake van 2 à 3 vermisten en vijf gewonden. De brandweer zoekt van bovenaf met ladderwagens. Er zijn verschillende medische diensten aanwezig. De Paardenmarkt blijft volledig afgesloten tussen Hessenbrug en Italiëlei.

Eerste berichtgeving

De explosie vond maandagavond plaats rond 21.30 uur. De huldiensten zijn meteen met groot materieel en veel mensen ter plaatse gekomen om de hulpverlening te starten. De operationele coördinatiefase werd afgekondigd. Zowel de brandweer, de medische diensten, de politie en de civiele bescherming kwamen ter plaatse om de reddingsactie te starten.

Slachtoffers

Verschillende mensen raakten gewond. Vier van hen werden kort na de explosie al door de brandweer van onder het puin gehaald. Drie andere slachtoffers, onder wie een kind, konden niet meteen bevrijd worden omdat ze onder de brokstukken bedolven zaten of moeilijk te bereiken waren. 14 personen liepen verwondingen op: Een van hen werd in kritieke toestand naar het universitair ziekenhuis gevoerd, 5 mensen liepen ernstige verwondingen op en acht anderen zijn met lichte verwondingen afgevoerd. Er is ook één inspecteur van de politie lichtgewond geraakt bij het incident. Hij is drie dagen arbeidsongeschikt.

Opvang

In totaal zijn 7 woningen beschadigd tot zwaar beschadigd. De woning waar de explosie plaatsvond en de twee naastgelegen woningen zijn zelfs helemaal verwoest. Zo'n 22 bewoners van de naastgelegen appartementen konden de nacht niet thuis doorbrengen. Ze kregen opvang aangeboden in een dienstencentrum in de buurt. De meesten konden terecht bij vrienden en familie. Voor 9 personen werd opvang geregeld in een hotel.

Stand van zaken

Er kan niet met zekerheid gesteld worden dat er geen slachtoffers meer onder het puin zitten. Tot nu is er van twee personen niets meer vernomen na de explosie. Daarom hebben de civiele bescherming en de brandweer de hele nacht met de grootste voorzichtigheid de situatie beveiligd om de reddingswerkers in zo veilig mogelijke omstandigheden naar de mogelijke slachtoffers te laten zoeken. Hiervoor is een grote grijpkraan opgevorderd die de werken onder toezicht van de brandweer en de civiele bescherming uitvoerde.

Paardenmarkt afgesloten

De Paardenmarkt zal ook op dinsdag nog afgesloten blijven voor al het verkeer. Enkel wie in een woning binnen de perimeter woont, zal onder begeleiding doorgang krijgen. Wie met de wagen vanuit de binnenstad staduitwaarts wil, rijdt via het Hessenplein naar de Ankerrui om zo de Italiëlei in te draaien. Wie de andere richting uit wil, moet in noordelijke richting de leien afrijden en keren om via de Ankerrui naar het Hessenplein te rijden. Studenten die de in naar de universiteit willen, proberen we te begeleiden om op hun bestemming te geraken.

Gepubliceerd op:
15/01/2018
Categorie: