Rijopleiding voor politie werpt vruchten af | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Rijopleiding voor politie werpt vruchten af Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

In 2015 ging de politie van Antwerpen, als eerste politiekorps in België, van start met de 'PRIBA'-opleiding. Dit is een op maat gemaakte opleiding voor bestuurders van prioritaire voertuigen. Deze opleidingen vullen een leegte in de politieopleiding op. De balans, 3 jaar na de start van de opleidingen, is spectaculair. Voor het derde jaar op rij daalt bij Politiezone Antwerpen het aantal ongevallen met dienstvoertuigen. Het aantal ongevalvrije kilometers verdriedubbelde in vergelijking met 2014.

Na 3 jaar volgde 49 % van de medewerkers van interventie een PRIBA-opleiding. In dezelfde periode nam het aantal ongevalsvrije kilometers toe met maar liefst 195 % (van 22 000 kilometer in 2014, tot 65 179 kilometer). In dezelfde periode steeg het aantal gereden kilometers van interventiemedewerkers van 60 kilometer per shift, naar 116 kilometer per shift. Meer, maar veiligere, kilometers dus.

Minder schade en ongevallen

In 2017 werden er 360 schadegevallen gemeld met voertuigen van Politiezone Antwerpen. In slechts 45 gevallen (12,5 %) had een medewerker van interventie schuld aan de schade. In 2014 waren medewerkers van interventie nog verantwoordelijk voor 42 % van de schadegevallen met voertuigen van PZ Antwerpen. 

Van de 84 ongevallen met voertuigen van politie Antwerpen in 2017, had een interventiemedewerker 14 keer (16%) schuld aan het ongeval. Drie jaar eerder was dit nog 40%. 

Geen ernstige incidenten 

Voor het derde jaar op rij zijn er geen ernstige ongevallen of schadegevallen geweest met interventievoertuigen. De inspanningen van het korps met de Priba-opleiding werpen dus hun vruchten af. Het korps beschikt momenteel over 15 gediplomeerde inspecteurs met de nodige terreinervaring, die allemaal verbonden zijn aan een erkende politieschool. 2 instructeurs zijn bevoegd om de Priba+, de voortgezette rijopleiding op maat van de snelle responsteams, te doceren. Het korps beschikt over 5 leswagens, die in 2017 maar liefst 89.000 opleidingskilometers hebben afgelegd. De komende jaren zal er geprobeerd worden nog meer politiemensen een Priba-opleiding aan te bieden, en de kennis bij de inspecteurs op regelmatige basis op te frissen. Zo blijft het hoge niveau bewaard.

Gepubliceerd op:
22/08/2018
Categorie: