Resultaten verkeersactie binnenstad | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Resultaten verkeersactie binnenstad Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Vrijdag- en zaterdagnacht heeft het verkeersondersteuningsteam van de regio West toezicht gehouden met anonieme en herkenbare politieploegen. Er werden bij de gerichte acties 55 voertuigen en 27 personen gecontroleerd. Tien bestuurders negeerden het rode licht en negen bestuurders kregen een proces-verbaal omwille van asociaal rijgedrag. Tien rijbewijzen werden ingehouden van zes uur tot 15 dagen.

De actie die in het afgelopen weekend gevoerd werd, richtte zich vooral op het asociaal rijgedrag en op foutparkeerders. De politie controleerde zowel zichtbaar als met anonieme teams. 

Nacht van vrijdag op zaterdag

Geur van verbrand rubber
Een anonieme patrouille kreeg twee auto's in de gaten die voor het rode licht stonden aan de Brouwersvliet. Ze daagden mekaar uit om te gaan racen. Een van de voertuigen vertrok met gierende banden en slipte door de bocht. De politie zette de auto veilig aan de kant. De geur van verbrand rubber viel meteen op. Dat lieten de agenten weten. Nadat ze contact hadden genomen met het parket, trokken zij het rijbewijs van die bestuurder meteen in voor een periode van 15 dagen.

15 dagen rijverbod en 12 inbreuken
Dezelfde anonieme ploeg volgde een voertuig geruime tijd en zag hoe een wagen met hoge snelheid bijna uit de bocht vloog op een plaats waar een herkenbare patrouille een voertuig aan de kant had gezet. Gezien het rijgedrag werd het voertuig aan de Oudeleeuwenrui uit het verkeer gehaald. De bestuurder legde een positieve ademtest af en zag zijn rijbewijs voor 15 dagen ingetrokken worden. De bestuurder mag zich ook verwachten aan een proces-verbaal met 12 inbreuken.

Gedronken, geen helm, geen verzekering en niet ingeschreven
Een bromfietser verleende aan de Kleine Markt geen voorrang aan rechts en reed zo bijna tegen een anoniem politieteam. De bestuurder van de bromfiets droeg geen helm en bij de controle bleek dat hij gedronken had. Zijn rijbewijs werd voor zes uur ingehouden. Zijn bromfiets bleek niet ingeschreven te zijn, was niet verzekerd en bovendien was het kenteken gewist. De bromfietsers moest te voet naar huis, gezien zijn voertuig (en de kentekenplaat) om die redenen in beslag genomen werd. 

Alcoholgebruik verraden door verlopen keuring
Een herkenbare ploeg zag op het Mechelseplein een voertuig rijden waarvan ze via de digitale middelen konden ontdekken dat de keuring al enkele maanden verlopen was. Bij controle van het voertuig aan de Huidevettersstraat kon de bestuurder ook geen geldige verzekeringsdocumenten voorleggen. Op de koop toe legde hij een positieve ademtest af waardoor zijn rijbewijs voor zes uur ingetrokken werd.

Ook het anonieme toezicht haalde een niet verzekerd voertuig van de baan. De jonge bestuurder was in het bezit van een voorlopig rijbewijs. Verder was er die nacht nog een bestuurder die een positieve speekseltest aflegde. Zijn rijbewijs werd meteen ingetrokken voor 15 dagen. Ook een andere bestuurder zag dat gebeuren met zijn rijbewijs. Die man had te veel gedronken. Tijdens de nachtelijke uren zijn ook nog andere zaken vastgesteld:

  • Een bestuurder mag zich gaan verantwoorden bij de rechter voor zeven verkeersinbreuken toen hij opvallend voorbij verschillende horecazaken reed aan de Marnixplaats;
  • Een leerling-bestuurder werd bekeurd omwille van gsm-gebruik tijdens het rijden;
  • Nog een ander leerling-bestuurder had geen 'L' zichtbaar opgehangen en reed ondanks het type 18 maanden toch met passagiers aan boord;
  • Er werd een auto uit het verkeer gehaald omdat de drie passagiers die achteraan zaten hun gordel niet droegen. De drie kregen een onmiddellijke inning van 116 euro;
  • Een bestuurder bracht een voetganger in gevaar toen die een inhaalmanoeuvre maakte op een oversteekplaats voor voetgangers;
  • Drie voetgangers negeerden het rode stoplicht. Een van hen kon geen identiteitskaart voorleggen;
  • Vier bestuurders kregen een onmiddellijke inning van 174 euro omdat ze het rode verkeerslicht negeerden ... voor de ogen van de (anonieme) politie;
  • Zeven foutparkeerders kregen een GAS-boete van 116 euro omdat ze op het voetpad geparkeerd stonden. Acht andere foutparkeerders kregen een GAS-boete van 58 euro.

Vaststellingen zaterdagnacht

Rijden met een fles wijn op
Een jonge vrouw op een bromfiets klasse A werd aan het Steenplein gecontroleerd omdat de politie vermoedde dat ze gedronken had. Ze vertelde aan de politie dat ze een fles wijn leeg had gedronken en dat ze vond dat ze nog mocht rijden. Dat vonden de agenten niet en ze lieten haar een ademtest afleggen. Die was positief. Haar ouders werden verwittigd en zij zelf mag het later uitleggen aan de politierechter.

Naar de politierechter
De anonieme ploeg zette aan het Falconplein een voertuig aan de kant nadat de bestuurder het rode licht genegeerd had. De man achter het stuur had de status van een beginnend bestuurder. Hij mag zich voor zijn rijgedrag verantwoorden bij de politierechter. Een andere tegengehouden bestuurder mocht zijn rijbewijs voor 15 dagen inleveren wegens drinken en rijden.

Rode licht genegeerd
Voor de ogen van de anonieme ploeg negeerden twee bromfietsers het rode verkeerslicht aan de Groenplaats. Eén van hen negeerde ook nog eens het verkeersbord C1 (Verboden richting voor iedere bestuurder). Die laatste bestuurder mocht zijn rijbewijs inleveren voor 15 dagen na het afleggen van een positieve ademtest. De tweede bestuurder blies ook positief en was gedurende zes uur zijn rijbewijs kwijt.

Drugs en gsm
Bij een gsm'ende bestuurder werden drugs gevonden. Dat gebeurde aan de Oudeleeuwenrui. De man legde ook een positieve speekseltest af. Naast het gerechtelijk vervolg, moest de man ook meteen zijn rijbewijs inleveren voor 15 dagen. Ook een andere man die onder invloed van drugs reed, mocht gedurende 15 dagen niet meer rijden.

Een Nederlandse bestuurder werd omwille van alarmerend gedrag aan een alcoholcontrole onderworpen. Hij blies positief en mocht gedurende zes uur niet meer rijden. Hij moest 578 euro betalen voor hij daarna effectief zijn rijbewijs terug kreeg. Een andere bestuurder vond het nodig om met gierende banden te vertrekken voor het rode licht. Zijn onaangepast rijgedrag kostte de man 232 euro. Verder werden ook 13 foutparkeerders beboet. Twee keer moest de politie optreden tegen bestuurders die op een parkeerplaats voor mindervaliden stonden. Vier bestuurders stonden op het voetpad.

 

Gepubliceerd op:
02/07/2019
Categorie: