Resultaten Hades-actie Lokale Politie Antwerpen | Lokale Politie Antwerpen

Current Size: 62.5%

Resultaten Hades-actie Lokale Politie Antwerpen Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Drie weken lang, van 16 december tot 7 januari, voerde de lokale politie van Antwerpen Hades-acties uit. Door de Hades-acties wordt de zichtbaarheid van de politie verhoogd om zo het aantal woninginbraken, inbraken in voertuigen en (gewelddadige) overvallen tijdens de eindejaarsperiode te verminderen. In totaal werden tijdens de Hades-acties 1 823 personen en 1 609 voertuigen gecontroleerd.

Uit analyse van de criminaliteitscijfers blijkt dat aan het einde van het jaar het aantal woningbraken, inbraken in voertuigen en gewelddadige en gewapende diefstallen gevoelig toeneemt. Al deze zaken vallen onder de prioriteiten van het zonaal veiligheidsplan. Om dit soort misdrijven tegen te gaan, houdt de politie van Antwerpen elk jaar Hades-acties.

De Hades-acties vonden over het hele grondgebied van Antwerpen plaats. Overdag lag de nadruk op de winkelassen, ’s avonds en ’s nachts werden de ploegen geheroriënteerd en werden controleposten ingericht op strategische plaatsen, zoals invalswegen.

Cijfers

Hades miste zijn effect niet. Tijdens de controle-acties zijn er in de stad weinig ernstige feiten gebeurd.

 • Er werden 1 823 personen en 1 609 voertuigen gecontroleerd.
 • In totaal werden 1 386 pv’s opgesteld, waaronder 948 voor verkeersinbreuken en 57 voor drugsrelateerde feiten.
 • 16 mensen werden gearresteerd,  9 mensen werden ter beschikking gesteld van het parket en 20 personen werden bestuurlijk aangehouden voor illegaliteit.
 • 36 geseinde personen werden aangetroffen.
 • Tijdens de Hades-actie werden 18 wapens, 12 gsm-toestellen en 25 voertuigen in beslag genomen.
 • Er werd ook 23 280 euro cash in beslag genomen.
 • In totaal werden 39 xtc-pillen, 11 gram hasj, 157 gram wiet en 63 gram cocaïne in beslag genomen.

Markante feiten

 • Aan De Schans in Borgerhout werd een Italiaans voertuig tegengehouden dat na controle gestolen bleek in Italië. Het voertuig werd in beslag genomen.
 • Aan het Sint-Jansplein werd tijdens de controle van een voertuig een opvallende hoeveelheid cash geld en een verboden wapen gevonden. Het wapen bleek geseind als gestolen bij een inbraak uit 2007 in Charleroi. De Albanese bestuurder en zijn Roemeense kompaan werden allebei voorgeleid.
 • Toen een inspecteur vaststelde dat een voertuig rondreed met een reproductienummerplaat probeerde de bestuurder zich te ontrekken aan controle. Tijdens de achtervolging in de omgeving van de Plantin en Moretuslei en de Turnhoutsebaan liepen een ander voertuig en een politiewagen beschadigingen op. Eén van de personen vluchtte te voet uit het voertuig en kon gevat worden aan de Stenenbrug. De bestuurder van de wagen en een andere inzittende werden gevat aan het Koxplein. In het voertuig werden een geladen wapen en de originele nummerplaten van het voertuig gevonden. De drie verdachten werden gearresteerd. Bij een controle van de vluchtroute werden nog kleine hoeveelheden drugs gevonden die vermoedelijk waren weggeworpen tijdens de achtervolging.
 • Ook in Merksem vond er een achtervolging plaats, toen inspecteurs een voertuig dat door het rood licht reed wilden controleren. Uiteindelijk konden twee verdachten worden gearresteerd ter hoogte van het Bouckenborghpark. De bestuurder van het voertuig stond geseind en zowel hij als zijn passagier staan gekend voor tal van (drugs)feiten. Er werden een grote som geld en 3 gsm-toestellen in beslag genomen.
 • Een ploeg van het Orida-fietsteam kon in de Brugstraat een verdachte vatten die juist had ingebroken in een  geparkeerde auto. De man bleek illegaal in ons land en had een kleine hoeveelheid drugs en 5 gsm-toestellen op zak.
Gepubliceerd op:
10/01/2018
Categorie: