Politie Antwerpen en 28 372 schoolkinderen voor een veilig en hoffelijk verkeer | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Politie Antwerpen en 28 372 schoolkinderen voor een veilig en hoffelijk verkeer Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Zoals ieder jaar lanceert Politiezone Antwerpen aan het begin van het schooljaar een verkeersveiligheidscampagne. Dit jaar, net zoals in 2017, roepen ze de Antwerpenaars op om hoffelijk te zijn in het verkeer en kinderen veilig naar school te laten gaan door hen te vragen een ‘maat op straat’ te worden. De campagne wordt dit jaar uitgebreid met een grote scholenactie waaraan 108 Antwerpse lagere scholen deelnemen. De schoolkinderen gaan in hun eigen omgeving op zoek naar ‘maten op straat’. Zij moeten hen beloven om hoffelijk te zijn en de verkeersregels te respecteren. Zelf zullen ze extra voorzichtig zijn en het goede voorbeeld geven. De actie gaat gepaard met een wedstrijd waarbij 9 van de 108 deelnemende scholen een bezoek van drie acteurs van de tv-serie 'De Buurtpolitie' kunnen winnen.

Maat op straat

Op 17 september start Politiezone Antwerpen met de jaarlijkse verkeerscampagne. "Word jij ook mijn maat op straat?" Dat is de vraag die de Antwerpse schoolkinderen en de politie aan alle weggebruikers in Antwerpen stellen. De campagne zal in het straatbeeld opvallen door verschillende affiches. Ook op trams zal gedurende een maand het campagnebeeld te zien zijn. 

Naast deze brede boodschap zetten de politie en de stad dit jaar ook in op de doelgroep waar extra aandacht voor nodig is: de kinderen op school. Dit gebeurt met een nooit geziene actie op school, waarbij kinderen als ambassadeur optreden en de volwassenen in hun omgeving vragen om een maat op straat te zijn. GO! basisschool Melgesdreef kreeg op vrijdag 14 september 2018 al de primeur in aanwezigheid van burgemeester Bart De Wever en schepen van onderwijs Claude Marinower.

"Kinderen zijn de beste ambassadeurs om aandacht te vragen voor verkeersveiligheid", zegt burgemeester Bart De Wever. "Zij kunnen ouders en familieleden inspireren en motiveren zich hoffelijk te gedragen op de baan en de verkeersregels te respecteren." 108 van de iets meer dan 200 Antwerpse lagere scholen doen mee met deze actie. Maar liefst 28 372 kinderen zullen zich tussen 1 en 21 oktober 2018 inzetten om mee te werken aan een veilige weg naar school. 

Creatief pakket voor scholen

Om de actie bij de kinderen goed over te brengen en hen enthousiast te maken, werkten de politie en de Stad Antwerpen een creatief pakket uit waarmee de scholen en kinderen aan de slag kunnen. Ze ontvangen posters, stickers en 'Maat op straat'-charters in de vorm van een geel handje. Die moeten in een grote verzameldoos gedropt worden. Alle leerlingen krijgen ook echte fluogele handschoenen cadeau. Die kunnen ze dragen om extra zichtbaar te zijn in het verkeer en om op te steken naar hoffelijke chauffeurs om hen te bedanken. 

Onderwijsschepen Claude Marinower: "De campagne is een mooie aanvulling op het uitgebreide aanbod verkeerseducatie dat de stad Antwerpen voor scholen heeft. Deze actie geeft de bestaande verkeersveiligheidsacties van de scholen een extra boost, én betrekt expliciet de ouders, de buurt en familieleden van de kinderen. Onze leerlingen veilig op school krijgen is immers een gedeelde verantwoordelijkheid van alle weggebruikers."

Campagnelied

Voor de eerste keer werd er ook een speciaal lied gemaakt. In dat lied wordt uitgelegd wat hoffelijkheid in het verkeer precies betekent en hoe de actie precies in elkaar steekt. Hiervoor werd een echte videoclip gemaakt. Daarvoor werkte Politiezone Antwerpen samen met enkele acteurs van 'De Buurtpolitie', de bij kinderen zeer populaire en gekende tv-serie.  

De negen scholen die het hoogste aantal maten op straat per leerling verzamelen, en dus ook de meeste charters kunnen inzamelen aan het einde van de actie, winnen een bezoek van de acteurs van 'De Buurtpolitie' aan hun school. 

Korpschef Serge Muyters: "Verkeersveiligheid begint bij hoffelijkheid. Iedereen die zich beweegt in het verkeer moet zich bewust zijn van de andere mensen op de weg. Wanneer jong en oud de baan op gaan, kan een klein beetje moeite een groot verschil maken. Met deze campagne willen we de mensen wakker schudden en geven de schoolkinderen het goede voorbeeld."

We wensen de scholen veel succes met de actie en hopen dat alle Antwerpenaars binnenkort maten op straat zullen zijn, zodat de Antwerpse kinderen veilig naar school kunnen gaan.

Meer uitleg over deze actie en tips om ook zelf hoffelijk te kunnen zijn in het verkeer zijn terug te vinden op de website van Maat Op Straat.

Gepubliceerd op:
14/09/2018
Categorie: