Celstraf voor drie Antwerpse juweliers in witwasdossier | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Celstraf voor drie Antwerpse juweliers in witwasdossier Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Drie zaakvoerders van een juwelierswinkel in het Antwerpse diamantkwartier zijn veroordeeld tot 18 maanden celstraf en geldboetes voor het omzeilen van de witwaswetgeving. De feiten kwamen in augustus 2016 aan het licht tijdens een routinecontrole van de dienst DIA/ISRA van de Antwerpse politie. Het onderzoek werd pas vorige zomer – na flink wat weerwerk van de betrokkenen – gefinaliseerd. De veroordeling is de kroon op het werk van de speurders.

De dienst DIA/ISRA richt zijn werking specifiek op het Antwerpse diamantkwartier. Regelmatig voeren de medewerkers, samen met inspecteurs van de FOD Economie, routinecontroles bij juweliers, diamanthandelaars en goudverkopers in de buurt rond het Centraal Station. Zo ook op 24 augustus 2016. Bij een juwelier in de Vestingstraat vonden ze in een kluis een bedrag van 184 250 euro in contanten. De aanwezige zaakvoerder kon geen duidelijke uitleg geven over de herkomst van het geld. Daarom werd de som integraal in beslag genomen.

Frauduleuze boekhouding

Hierna werd het dossier overgemaakt aan de lokale recherche voor controle van de boekhouding van de vennootschap. Tijdens dit onderzoek werd niet alleen vastgesteld dat de juwelier een frauduleuze boekhouding voerde, maar ook dat het aangetroffen cash geld in geen enkel opzicht kon toegewezen worden aan de vennootschap. Bovendien kwamen tijdens de financiële doorlichting dubieuze geldtransfers naar een zustervennootschap aan het licht, goed voor 59 150 euro. Daarnaast onttrokken de zaakvoerders ook activa voor privédoeleinden.

Bedrag claimen

In een ultieme poging om het in beslag genomen geld opnieuw vrij te krijgen, maakten zich in de loop van het onderzoek twee personen kenbaar bij de politie als eigenaar van het bedrag. Het gaat om een tweede zaakvoerder en een vriend uit Nederland. Na onderzoek bleek dat het aangetroffen geld ook niet van hen kon zijn. Vorige maand boog de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg zich over de zaak. De drie betrokken personen – van 24, 34 en 49 jaar – stonden terecht.

Celstraffen en boetes

De rechter veroordeelde de juwelierszaak tot betaling van een geldboete van 60 000 euro, waarvan 30 000 euro effectief en de overige 30 000 met uitstel. De drie zaakvoerders werden veroordeeld tot betaling van een geldboete van 3 000 euro elk en een gevangenisstraf van 18 maanden. De 184 250 euro in beslag genomen cash geld en een kleine hoeveelheid goud werden verbeurd verklaard, alsook de illegale geldtransfers (59 150 euro) en onttrokken activa (7 441,17 euro).

Gepubliceerd op:
01/05/2020
Categorie: