Brand in de haven met mogelijke impact op Antwerpen | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Brand in de haven met mogelijke impact op Antwerpen Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

In Antwerpen is de gemeentelijke rampenfase afgekondigd naar aanleiding van een grote smeulbrand in de haven. De rook zorgt voor irritatie en geurhinder.

Noodnummer 1771 actief

Sinds 7.30 uur is het noodnummer 1771 actief. Wie vragen heeft, kan op dit nummer terecht. Je kan ook de sociale media volgen van Brandweer Antwerpen, Stad Antwerpen en het Havenbedrijf Antwerpen.

Update 12:53 uur

De temperatuur van de brand is voldoende gezakt en zorgt ervoor dat we de brand onder controle krijgen. De rook is afgenomen en de hinder in de buurt zal afnemen.

Update 13.10 uur: Brand evolueert gunstig

De brand in de Antwerpse haven evolueert gunstig. De irriterende rook maakte de evacuatie van een beperkte zone in de haven noodzakelijk. Ondanks mogelijke geurhinder is er geen gezondheidsrisico buiten deze afgebakende zone.

Sinds zaterdagvoormiddag smeult in een loods aan het Leopolddok een kleine maar complexe brand van nikkelsulfide. In de loop van de nacht werd de brand aangewakkerd, waardoor de werkzaamheden moeilijker verliepen. Daarop werd de gemeentelijke rampenfase afgekondigd. Intussen komt er geen rook meer uit de hangar en zal de brandweer binnen in de loods verder blussen.

Na metingen werden in een zone van 1,8 km rond de brand bedrijven en zeeschepen geëvacueerd. Via het Havenbedrijf Antwerpen, Be-Alert en BIN werden de betrokken bedrijven rechtstreeks gecontacteerd. Het gaat om bedrijven gelegen aan de kaaien met pare nummers 208 tot 256, van kaai 302 tot 452 en 400 tot 428, aan kaaien met onpare nummers 207 tot 221 en van kaai 201 tot 205, kaaien met pare nummers 192 tot 202. 

De brandweer voert permanent metingen uit. Buiten de geëvacueerde zone zijn geen schadelijke waarden vastgesteld. Maar er kan lokaal, weliswaar onschadelijke, geurhinder optreden. Uit voorzorg raden we aan om bij geurhinder ramen en deuren te sluiten. Alle evenementen in de omliggende gemeenten en districten kunnen ook gewoon doorgaan.

De namiddagshift kan bij bedrijven in de geëvacueerde zone niet van start gaan. De Noorderlaan blijft tevens afgesloten en buslijn 762 kan het traject tussen kaai 170 en kaai 210 niet bedienen. In de loop van de middag zal de toegankelijkheid van de geëvacueerde zone opnieuw bekeken worden.

Bewoners en bedrijven kunnen met vragen nog steeds terecht op het contactnummer 1771. Sinds opstart van het callcenter zijn er een 200-tal telefoons beantwoord.
 

Zaterdagmorgen werd de brandweer verwittigd van een smeulbrand met nikkelsulfide, in een loods van 6 000 m² aan de Emdenweg, Leopolddok. Van de 5 000 ton product is ongeveer de helft weggevoerd. Omwille van de hoge temperaturen is de brandweer daarmee moeten stoppen.

Het gaat bij deze smeulbrand om kleine vlammen, maar betreft een grote oppervlakte. Vannacht heeft de brandweer in overleg met het betrokken bedrijf en specialisten de verschillende blusopties onderzocht. Momenteel wordt er met water geblust. 

Permanente metingen

Er zijn permanente metingen van de schadelijke stoffen in de lucht. Op basis van deze metingen is beslist tot een evacuatie van zeeschepen en bedrijven in een straal van 1,8 km rond de plaats van het incident (het westelijk deel van Luithagen + alles tussen het Leopolddok en ten zuiden van het Churchilldok, inclusief alles rond het 6de Havendok). 

Er werden verhoogde waarden gemeten in de directe nabijheid van het incident. Ook de binnenvaart en het autoverkeer in de regio worden gestremd, zo is de Noorderlaan afgesloten voor toekomend verkeer tussen de Luithagen en de Muisbroeklaan. Het scheepvaartverkeer op de Schelde en het kanaaldok ondervindt geen hinder, net als het wegverkeer op de A12.

Mogelijk geurhinder

De rook van de brand kan mogelijk voor geurhinder zorgen in Ekeren, Stabroek en Kapellen. Bij hinder sluit je best ramen en deuren, en schakel je de ventilatie van de woning en auto uit. Als je klachten ondervindt (prikkende ogen of hoest), dan ga je best op medische controle.

Het is nog niet duidelijk hoe lang het zal duren om de brand onder controle te krijgen. Wie vragen heeft, kan vanaf 7.30 uur terecht op het contactnummer 1771.

Gepubliceerd op:
12/08/2018
Categorie: